Nova pozorišna sezona počinje predstavom „Avet“

Novu sezonu, Narodno pozorište Subotica otvara premijerom Drame na mađarskom jeziku. Reč je o predstavi „Avet“ u režiji Subotičanke Ane Šifliš, koja je rađena po tekstu poznate savremene, engleske spisateljice Karil Čerčil. Premijera je zakazana za utorak, 5. septembar, dok će prva repriza biti izvedena već nakon dva dana.

 

Pred subotičku publiku stiže komad koji je aktuelan za 21. vek, ceo svet i mlade, i delo koji se bavi urbanom problematikom, kako kaže rediteljka Ana Šifliš. „Avet“ je ujedno i glavni lik koji tumači prvakinja Drame na mađarskom jeziku Hermina Gregoš Erdelji.

„Postoji svet paralelan našem, ali ipak osećamo njegovo postojanje. Naseljavaju ga čudna bića, kao što je Avet. Ona samo želi ljubav kao i svi mi. Ona poprima oblike, da bi se povezala i postigla svoj cilj: da pripada nekome. Ali je njena situacija veoma teška ukoliko to pokuša sa parom prijatelja koji žive u depresivnom, često sebičnom odnosu jedno prema drugom. Nije im dobro zajedno, nije im dobro odvojeno. Ono što ih spaja je strah od usamljenosti. Mnogi od nas su takvi. Ali da li smo u stanju da se nesebično žrtvujemo da promenimo ovo ustajalo stanje i pomerimo svoje živote iz ćorsokaka? I ako jesmo, imamo li šanse protiv Aveti?“ – postavlja pitanja rediteljka Ana Šifliš.

Prvi put u ansamblu Drame na mađarskom jeziku predstaviće se i mladi glumac Armin Ric, a u predstavi igraju i Arpad Černik, Akoš Njari, Dina Dedović Tomić, Nikoleta Grgić i Čila Palmer.

Predstava „Avet“, po delu Čerčilove koja je poznata po tome da se u svojim delima ne plaši da kritički pristupi svakom društvenom pitanju, će po prvi put biti izvedena u Srbiji.

Kao i sve predstave Drame na mađarskom jeziku i ovaj novi komad će biti titlovan.