Jedinstveno javno scensko čitanje na sceni Jadran

Na sceni Jadran, Narodnog pozorišta, u sredu, 11. oktobra, za Subotičane je pripremljen jedinstven događaj. Naime, prisutni će biti u prilici da pogledaju premijerno scensko čitanje komada “Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878” Albine Podgradske.

Reč je o praizvedbi dela objavljenog pre više od 150 godina, koje se smatra najstarijim sačuvanim dramskim tekstom koji je na našem jeziku napisala žena. U njemu se obrađuje problem integracije izbeglica iz ratom zahvaćenih područja, iz perspektive dece i žena, na srpskom, mađarskom, slovačkom, romskom i poljskom jeziku.

“Ovo javno čitanje deo je festivala Demilitarizacija drame, posvećenog podsticanju kreiranja novih, drugačijih, eksplicitno antimilitarističkih narativa, kao i reviziji istorije pozorišta, predstavljanjem komada koji nisu imali prilike da ostvare veći uticaj u vreme svog nastanka” – najavljuju organizatori.

Komad javno čitaju glumice i glumci srpske i mađarske drame Narodnog pozorišta Subotica, članice dramske sekcije i ansambla Dečjeg pozorišta Subotica, kao i gosti. Muzičku pratnju osmišljava i izvodi Geza Kučera, a režiju potpisuje Anđelka Nikolić.

Ulaznice za premijerno scensko čitanje su besplatne, ali ih je potrebno rezervisati putem telefona 557-436. Početak je u 19.30 časova.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *