KulturaSubotica danas

Osvrt na realizaciju projekta “Putujemo kroz kulturu” MKC “Nepker”

Mađarski kulturni centar “Nepker” održao je konferenciju za medije o sprovođenju prekograničnog IPA Interreg projekta “Putujemo kroz kulturu” koji traje skoro godinu dana. Članovi plesnih ansambla “Kečkemet” i “Rona” izveli su plesni program, čime su predstavili nedavno održan petodnevni plesni kamp, čija su glavna tema bila dela Kodalija i Bartoka.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, saradnja ova dva plesna ansambla traje nekoliko godina. Projekat “Putujemo kroz kulturu” osmislili su Kulturni centar „Hirös Agóra” i Mađarski kulturni centar “Nepker” 2019. godine, ali je njegova realizacija započeta dve godine kasnije. Bela Bodrogi, generalni sekretar MKC “Nepker” prezentovao je finansijsku pozadinu projekta i dodao da je zahvaljujući njemu ustanova obogaćena novim motorizovanim projekcionim platnom, projektorom, laptopom i stolicama.

Rečeno je da kulturni i omladinski centar „Hirös Agóra” i MKC “Nepker” iza sebe imaju brojne zajedničke programe koji su realizovani u okviru projekta “FolKulture” kroz održavanje koncerata, radionica, igraonica, porodičnih dana i drugih programa. Zajednička predstava ansambla “Kečkemet” i plesnog ansambla “Rona” biće izvedena 27. avgusta u Subotici.