KulturaSubotica danas

MKC “Nepker” obeležio 151. godišnjicu postojanja

Povodom obeležavanja 151. godišnjice postojanja Mađarskog kulturnog centra “Nepker”, u subotu, 15. oktobra u galeriji “Olah Šandor” otvorena je izložba “Svet čipke”, zatim je održana predstava folklornog ansambla “Rona” pod nazivom “Sećanje na Belu Bartoka”, nakon čega je upriličena dodela nagrada, priznanja i zahvalnica najboljim članovima ovog Centra i najzaslužnijima za pomoć i podršku u njegovom dosadašnjem radu.

Generalni sekretar Bela Bodrogi, istakao je da MKC “Nepker” postoji od 1871. godine i svih ovih godina radi u kontinuitetu i dodao da ukoliko je zbog nečega trebalo da prestane sa radom, to je veoma kratko trajalo. Nepker je kako naglašava, uvek bio u funkciji građana i vrednih i poštenih ljudi koji su želeli da se bave kulturnim stvaralaštvom. “I ove kao i prošle godine, kada smo obeležavali 150. godina postojanja, pripremili smo zanimljiv program. Tada smo sami sebi dali zadatak da osmislimo i organizujemo 150 različitih programa i u tome smo uspeli. Napravili smo tačno 173 različita programa, što je poseban ponos za sve nas da smo uspeli, jer moram da istaknem da to nije mala stvar za jedan kulturni centar. Ja se nadam da će ovaj zalet koji nas nosi ostati i u godini koja je pred nama”.

Za obeležavanje 151. godišnjice pripremljena je izložba ručnih radova čipki članica Sekcije za ručni rad, koje su u proteklih pola godine prolazile kroz obuku i seminar vezane za izradu radova od čipke, a organizovan je i program posvećen stvaralaštvu i umetničkom radu Bele Bartoka koji je od 1905. godine više puta boravio u Horgošu, na prostoru Banata i u Vojvodini gde je sakupljao narodnu muziku, ples, pripovetke i brojno narodno stvaralaštvo. “On je prvi put sakupio pripovetke koje do sada nisu zapisane. Bartok Beli i Kodalj Zoltanu je bio posvećen program u okviru Interreg IPA projekta koji smo prikazali na Interetno festivalu i nedavno u Kečkemetu, a jedan segment toga je prerađen za potrebe obeležavanja godišnjice MKC “Nepker”, u kojem učestvuje više sekcija, poput onih za narodni ples, muziku, dramska sekcija, dakle gotovo sve naše sekcije. Posebno nam je drago što smo i dalje otvoreni za sve koji žele da nađu sebe u bilo kojem radu ili sekciji, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, naglasio je Bela Bodrogi.

Govoreći o radu Nepkera, istakao je da je likovna sekcija ovo centra koju vodi Đerđ Boroš veoma uspešna, kako na domaćoj tako i na inostranoj likovnoj sceni, sa kojih dolaze okićeni  brojnim nagradama i priznanjima. I sekcija za ručni rad učestvuje u brojnim godišnjim smotrama gde osvajaju zlatna odličja, a samo ove godine osvojili su 18 prvih mesta. Članovi dramske sekcije redovno održavaju premijere svojih predstava, a trenutno vredno rade na pripremi nove sezone. “Ono što je veoma bitno, kada se govori o narodnom plesu i igrama je da imamo pet različitih uzrasta, takođe igraonica “Zlatna kapija” je jedinstvena, Nepker ima jako puno dece koja dolaze, a pored pomenute igraonice imamo još nekoliko sličnih dešavanja koja se sprovode u kontinuitetu, a koja se bave sa bebama, roditeljima, malom decom. U suštini, čitavo naše stvaralaštvo se zasniva na tome da svako ko želi da radi ovde kod nas, to može da čini bez obzira na broj godina. Ja kažem od jedne do 99 godina, svako može sebi da nađe mesto i ono čime želi da se bavi i sa takvim aktivnostima želimo da se bavimo i u budućnosti”, dodao je Bodrogi.