Bogat program 21. Interetno festivala

Interetno, festival umetničkog stvaralaštva, ove godine biće održan po 21. put od 23. do 27. avgusta, u okviru kojeg će nastupiti preko tri stotine izvođača iz pet zemalja i deset plesnih grupa iz Crne Gore, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Posetioce tokom pet festivalskih dana očekuje bogat kulturni i muzički program, vašar starih zanata i običaja i brojne radionice za najmlađe.

“Građani su iskazali veliko interesovanje za festival i svaki dan pitaju kada će se on održati. Gledali smo da određene šeme koje su ustaljene i koje imamo već duži niz godina da ih se i pridržavamo, a moram da kažem da svake godine imamo novi izgled i dizajn. Ove godine je Janović Erika autor slike koja je osnov svih reklamnih materijala”, rekao je Bela Bodrogi, osnivač Interetno festivala.

“Istaknuti predstavnici ovogodišnjeg festivala su gosti iz Kečkemeta, tako će nas na vašaru i izložbi starih zanata radionica Kovač upoznati sa tradicionalnom tehnikom farbanja tekstila, a Interetno kao festival umetničkog stvaralaštva se organizuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a i nastoji da predstavi celokupno kulturno nasleđe naše baštine i pored narodnog plesa, muzike i pozorišta, naše zanatske radnje biće predstavljene na izložbi starih zanata kao što su kovački zanat, livenje sveća, kao i zanat stare fotografije. Svako poslepodne u igraonici “Zlatna kapija” mališani mogu da se upoznaju sa ovim starim zanatima, kao i svi prisutni koji će doći na naš festival. Pored plesnih panorama i dečijih programa, festival će imati i bogatu muzičku ponudu i svako poslepodne i veče na sceni će se prikazati razne svetske i etno muzičke formacije”, istakla je Izabela Poljaković.

Kako navode organizatori, Interetno je oduvek bio porodični festival,a to najviše dokazuje činjenica da će u okviru festivala gostovati i dva porodična orkestra.

“Svečano otvaranje biće održano drugog festivalskog dana, 24. avgusta od 19 časova svečanom povorkom od Katedrale svete Terezije Avilske do centra grada. Publika će imati priliku da vidi plesnu produkciju više od 300 plesača. Festival će biti zatvoren zajedničkim programom plesnog ansambla Kečkemet i plesnog ansambla „Róna” MKC „Nepker“, rekla je Silvija Rumenjaković.

Interetno festival označava završnicu Interreg projekta „Putujemo kroz kulturu“, koji je u proteklom periodu MKC “Nepker” sproveo u saradnji sa kulturnim centrom iz Kečkemeta. Program festivala zainteresovani mogu pročitati na zvaničnoj stranici festivala.