Održana regionalna Pažljivkova smotra

U Dečijem pozorištu održana je regionalna Pažljivkova smotra, kviz takmičenje u poznavanju pravila bezbednog učešća u saobraćaju, u kojoj su učestvovali finalisti subotičkih predškolskih ustanova, učenici prvog razreda osnovne škole “10. oktobar” i drugog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Bajmoka, koji su odmerili svoje znanje sa vršnjacima iz Temerina, Vrbasa, Nove Crnje i Ade. Takmičenje je organizovano u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Subotice, a deca su ostvarila sledeće rezultate: u grupi predškolaca prvo mesto zauzela je ekipa Vrbasa, drugo mesto je pripalo mališanima iz Nove Crnje, a treće mesto su osvojili domaćini (Subotica). U grupi prvih razreda najbolji su bili učenici iz Nove Crnje, drugi su bili Temerinci, a treći Subotičani, dok je u grupi drugih razreda najbolja bila ekipa iz Temerina.

Prema rečima Tomislava Petrovića iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, cilj takmičenja je da deca obnove postojeća znanja o bezbednosti u saobraćaju, ali i da kroz igru sa svojim vršnjacima steknu određena znanja kako bi bili što bezbedniji učesnici u saobraćaju.

Projekat ima četiri faze, školsku smotru gde deca rade testove, druga faza je opštinska smotra, treća je regionalna koja se održana u Subotici, a sledeća je republičko takmičenje. “U okviru školske smotre nam je svako dete uradilo test i mi smo kroz to došli do toga da znamo šta ono zna, a šta ne zna o saobraćaju, da znamo na nivou odeljenja kakvo im je znanje, kao i na nivou škole i lokalne samouprave. To je pokazalo pogotovo kod predškolaca, posebno je važno levo – desno, jako važna tema, zato što već u prvom i drugom razredu oni postaju samostalni učesnici u saobraćaju i moraju da znaju kako bezbedno da pređu pešački prelaz. Kod 25 odsto dece se pokazalo znanje šta je leva, a šta desna strana, čak i subotički predškolci koju su imali bonus igru sa decom iz Temerina prvi put kada smo im postavili takvo pitanje i dali igre, shvatili smo da su i jedna i druga ekipa pogrešile, nisu znali koje su to prve radnje za bezbedan prelazak ulice, a već u drugom pokušaju ekipa iz Subotice je tačno odgovorila i osvojila treće mesto”, objašnjava Tomislav Petrović.

Pažljivkovo takmičenje sastoji se od osam regionalnih smotri, a pobednici uzrasta predškolci i uzrasta prvi i drugi razred učestvovaće na republičkoj smotri koja će se održati u Vrnjačkoj Banji. U projektu je učestvovalo 40 lokalnih samouprava, a kroz njega je prošlo oko 40.000 dece.