ZdravstvoSubotica danas

Aktivnosti povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke 20. mart, ove godine obeležava se po deseti put, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije ove sve prisutnije bolesti.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,2 milion žena, a preko 680 hiljada žena umre. U Srbiji je 2019. godine od ove bolesti obolelo 4.636 žena i 94 muškarca, a umrlo 1.665 žena i 41 muškarac. U Severnobačkom okrugu iste godine su od raka dojke obolele 132 žene, a njih 33 je umrlo. Svaka peta novoobolela žena je mlađa od 50 godina, a njih skoro polovina je mlađa od 65 godina. “Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2019. godini, a razlog je dijagnostikovanje ove bolesti u kasnoj fazi. U Srbiji se kod samo 30 odsto žena rak dojke otkrije dok je manji od 2 centimetra, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze”, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravlje. Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe, na one na koje se ne može uticati poput nasledne predispozicije, ženskog pola i starenja i na one koji se mogu izbeći, a to su rađanje dece posle 30. godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i gojaznost i konzumiranje alkohola.

“Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća ili najmanje 400g. Prednost treba dati ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane potrebno je koristiti kuvanje, barenje ili dinstanje i održavati telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti. Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da bira i usvaja pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi”, ističu lekari.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Apoteka Subotica i Opšta bolnica, uz podršku Udruženja „Jedna uz drugu“, Crvenog krsta i Društva za borbu protiv raka grada Subotice, organizuje u nedelju, 20. marta od 10 časova simboličnu “Šetnju za zdravlje”, koja će se realizovati od Sunčanog trga u centru grada do Dudove šume i nazad, dok će u ponedeljak, 21. marta od 16 do 18 časova, u prostorijama Crvenog krsta održati promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“, gde će lekari sprovoditi palpatorni pregled dojke, određivati indeks telesne mase i kompozicije tela, meriti krvni pritisak, šećer i masnoću u krvi i ugljen-monoksid u izdahnutom vazduhu, a deliće i korisne savete, dok će farmaceut Apoteke raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova kod obolelih u terminu od 17 časova.

Zbog epidemije COVID-19, u Subotici se od 16. marta 2020. godine ne sprovodi organizovani skrining na rano otkrivanje raka dojke. U oktobru prošle godine je pokrenuta inicijativa da pokretni mamograf dođe u Suboticu i Severnobački okrug, kako bi žene imale mogućnost da obave mamografski pregled dojki. Sa povratkom u redovan režim rada Opšte bolnice, stvoriće se uslovi da se ponovo započne realizacija skrininga. Istaknuto je da je važno i u narednom periodu održati visoku stopu odziva žena na skrining pregled.