Aktivnosti povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke 20. mart, ove godine obeležava se po deseti put, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije ove sve prisutnije bolesti.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 2,2 milion žena, a preko 680 hiljada žena umre. U Srbiji je 2019. godine od ove bolesti obolelo 4.636 žena i 94 muškarca, a umrlo 1.665 žena i 41 muškarac. U Severnobačkom okrugu iste godine su od raka dojke obolele 132 žene, a njih 33 je umrlo. Svaka peta novoobolela žena je mlađa od 50 godina, a njih skoro polovina je mlađa od 65 godina. “Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2019. godini, a razlog je dijagnostikovanje ove bolesti u kasnoj fazi. U Srbiji se kod samo 30 odsto žena rak dojke otkrije dok je manji od 2 centimetra, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze”, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravlje. Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe, na one na koje se ne može uticati poput nasledne predispozicije, ženskog pola i starenja i na one koji se mogu izbeći, a to su rađanje dece posle 30. godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i gojaznost i konzumiranje alkohola.

“Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća ili najmanje 400g. Prednost treba dati ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane potrebno je koristiti kuvanje, barenje ili dinstanje i održavati telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti. Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Ono što svaki pojedinac može da uradi je da bira i usvaja pozitivna ponašanja. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi”, ističu lekari.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja, Apoteka Subotica i Opšta bolnica, uz podršku Udruženja „Jedna uz drugu“, Crvenog krsta i Društva za borbu protiv raka grada Subotice, organizuje u nedelju, 20. marta od 10 časova simboličnu “Šetnju za zdravlje”, koja će se realizovati od Sunčanog trga u centru grada do Dudove šume i nazad, dok će u ponedeljak, 21. marta od 16 do 18 časova, u prostorijama Crvenog krsta održati promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“, gde će lekari sprovoditi palpatorni pregled dojke, određivati indeks telesne mase i kompozicije tela, meriti krvni pritisak, šećer i masnoću u krvi i ugljen-monoksid u izdahnutom vazduhu, a deliće i korisne savete, dok će farmaceut Apoteke raditi proveru neželjenih dejstava i interakcije lekova kod obolelih u terminu od 17 časova.

Zbog epidemije COVID-19, u Subotici se od 16. marta 2020. godine ne sprovodi organizovani skrining na rano otkrivanje raka dojke. U oktobru prošle godine je pokrenuta inicijativa da pokretni mamograf dođe u Suboticu i Severnobački okrug, kako bi žene imale mogućnost da obave mamografski pregled dojki. Sa povratkom u redovan režim rada Opšte bolnice, stvoriće se uslovi da se ponovo započne realizacija skrininga. Istaknuto je da je važno i u narednom periodu održati visoku stopu odziva žena na skrining pregled.