Običaj polivanja devojaka u organizaciji KUD “Aleksandrovo”

U petak, 09. aprila otvorena je prva uskršnja izložba KUD “Aleksandrovo”. Radovi koje su mahom činili motivi najradosnijeg hrišćanskog praznika, izradila su deca koja pohađaju sekciju ručnih radova, a na izložbi su se mogla videti tradicionalno ukrašena uskršnja jaja kao i čestitke koje su od slame napravili članovi Mesne zajednice Aleksandrovo koji redovno učestvuju u radu KUD-a.

“KUD “Aleksandrovo” po prvi put je organizovalo izložbu u povodu Uskrsa. Nadamo se da će to prerasti u tradiciju i da ćemo je od naredne godine organizovati redovno”, istakao je predsednik KUD “Aleksandrovo” Tihomir Vrbanović.

Povodom predstojećeg Uskrsa, na jednom salašu u okolini Subotice, po prvi put će biti organizovani Polivači, koji predstavljaju stari bunjevački običaj sa ovog podneblja, kada mladi momci idu u obilazak devojaka i polivaju ih vodom. U novije vreme prskaju ih parfemom, kako bi uvek bile mlade i lepe. Devojke momke pozivaju u svoju kuću i počaste ih kolačima i pićem, a na polasku ih darivaju ukrašenim jajetom, pomorandžom i okite ih cvećem.

“To nam je zamisao od prošle godine. Pošto smo bili sprečeni zbog korone, sada smo svi ozdravili, odlučili smo da 18. aprila održimo Polivače. Organizovali smo karuce, salaš, biće devojke u nošnjama, dakle kako je nekada bilo. To će se sve dešavati na salašu gospodina Grge na Čantavirskom putu sa početkom u 16 časova. Mi ćemo se moliti Bogu da bude lepo vreme, da se malo i proveselimo, pošto će biti i muzike. Videćemo kako će to uspeti, ali mislimo da će sve biti kako treba. Planiramo da organizujemo i sledeće godine i da to postane tradicija”, kaže Vesna Takač, stručni rukovodilac KUD “Aleksandrovo”.