KUD “Aleksandrovo” koncertom obeležilo 45 godina postojanja i rada

Koncertom koji je održan u nedelju, 04. decembra u Mađarskom kulturnom centru “Nepker”, KUD “Aleksandrovo” obeležilo je 45 godina postojanja i rada. Na koncertu su pored domaćina nastupili i gosti, članovi KUD “Stevan Vladislav Kaćanski Bard” iz Srbobrana i folklorni ansambl Srpskog kulturnog centra “Stevan Sremac” iz Sente, koji su se publici predstavili igrama iz Beogradske posavine, Bačke, Leskovca, Knjaževca, Bosne, Srbije i Kosovskog pomoravlja.

“Mogu da kažem da ovaj jubilej znači puno, ali i malo, u zavisnosti od toga šta se u njemu događa. Za naš folklor je 45 godina puno, jer smo u njih utkali puno truda, rada, vremena i novčanih sredstava. Oni koji su bili na samom početku, ali i oni koji su nastavili njihovim tragom i mi danas koji smo okupljeni u ljubavi prema pesmi i igri, radimo na očuvanju vrednosti koje nam pomažu da budemo dobri ljudi. Družimo se, stvaramo, putujemo i čuvamo od zaborava narodnu tradiciju kako bunjevačke, tako i većine nacionalnih zajednica sa ovih prostora. U ovih 45 godina koliko društvo postoji moram da kažem da se učilo mnogo. Svaki naučen korak doneo je jednu novu vrednost, svaki otpevan stih novo bogatstvo, a svaka odsvirana nota nove spoznaje. Nije bogatstvo samo ples i pesma, veliko je bogatstvo i narodna nošnja. Sve nošnje koje je publika imala priliku da vidi vlasništvo su KUD “Aleksandrovo”. Neke od njih su kupljene, neke nasleđene, ali veliki deo njih nastao je vrednim rukama naših članica koje su ih marljivo šile. Zato je jedan od ciljeva okupljanje dece i prenošenje znanja na njih, kako bi i oni kroz vreme čuvali i negovali nasleđenu tradiciju, kaže predsednik Tihomir Vrbanović.

Kako ističe, u planovima za budućih 45 godina sigurno je puno toga, od učenja novih plesnih i pevačkih izvedbi do putovanja Srbijom i van njenih granica po brojnim festivalima u svetu. Sa ovim što su nam do sada pokazali, naši folkloraši sigurno imaju zavidan repertoar koji se može samo oplemenjivati i povećavati, dodao je Vrbanović.

KUD “Aleksandrovo” trenutni broji 80 aktivnih članova, a u sklopu društva postoji i Sekcija ručnih radova.