Obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi tradicionalno se obeležava svakog 11. maja, dok se u svetu on obeležava svakog 14. juna, još od 2005. godine, kada je Svetska zdravstvena skupština uvrstila ovaj datum u svoj Kalendar zdravlja. Cilj obeležavanja ovog datuma bio je taj da se oda počast i priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu milioni života širom sveta. Ovim povodom, u četvrtak, 11. maja, u prostorijama Crvenog krsta licima koja su dala krv 10, 20 i 30 puta dodeljene su zahvalnice.

Zahvalnice smo dodelili davaocima  pre svega kako bi se skrenula pažnaj na njih i njihovo dobročinstvo, jer su krenuli putem humanosti, rekla je Nevena Lukić, stručni saradnik Crvenog krsta dodajuči kako zdravstveni system bez dobrovolnih davalaca ne bi mogao da funkcioniše.

Samo jedna jedinica krvi može spasiti 3 života. Srbiji je tokom jedne godine, potrebno 240 000 jedinica krvi, a čak 64% našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 može da donira krv. Svaki muški stanovnik može dati krv 4 puta godišnje, a ženski 3 puta. Uprkos ovim statistikama, u Srbiji još uvek nisu dostignute zadovoljavajuće brojke. Podaci govore da je našoj zenlji potrebno 40 davalaca na svakih 1 000 stanovnika (4%). U ovom trenutku, u Srbiji je ta stopa 3%. Kako bi se podigla svest o ovom dobrovoljnom i humanitarnom činu, Crveni krst i ostale institucije apeluju na sve građane koji mogu da daju krv, da to i učine