EkonomijaSubotica danas

Klokić: Republika Srpska uči od najboljih, subotička Slobodna zona najuspešnija

Povodom manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koja se održava po 10. put u cilju promocije kulture, umetnosti, nauke i privrede naših zapadnih suseda, u koju je ove godine uključen i naš grad, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem, šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem i predstavnicima gradova i opština iz Republike Srpske.

“Grad Subotica ima veliki potencijal za saradnju kako sa celovitom Republikom Srpskom, tako i sa pojedinim gradovima i opštinama, a na teritoriji grada deluje više zavičajnih udruženja koja su izuzetno aktivna i veliki su potencijal za učvršćivanje te saradnje između Republike Srpske i Srbije, što se do sada pokazalo kroz veliki broj planova, susreta, zajedničkih aktivnosti, a došao je i najjači događaj u junu mesecu ove godine, kada je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić sa svojom delegacijom posetio Slobodnu zonu. Danas smo imali niz konkretnih i sadržajnih razgovora”, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić.

“Tema razgovora bila je upravo Slobodna zona u Subotici, kako je ona uspela da se izgradi i da primer dobre prakse ili neke delove primenimo u Republici Srpskoj. Najbolje je učiti od najboljih, a najbolja je svakako subotička Slobodna zona, a nadam se da će u vremenu koje je pred nama i u Republici Srpskoj neke od jedinica lokalnih samouprava imati priliku da osnuje svoju poslovnu zonu po ugledu na Suboticu. Ovo je primer kako treba da razvijamo privredne aktivnosti, jer Srbija za nas jeste najznačajniji spoljnotrgovinski partner i očekujemo da ovakvi događaji mogu još više doprineti razvoju ekonomija sa obe strane Drine”, rekao je Zlatan Klokić, ministar za Evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

“Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji radi na onom što nam jeste osnovni zadatak, a to je da podstičemo i jačamo saradnju nas iz Republike Srpske sa nama u Srbiji. Predstavništvo Republike Srpske je organizator desete jubilarne manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” koju smo započeli 2013. godine i evo ove godine kada naša matična država slavi 30 godina, pred nama je bila izuzetno velika obaveza da ove godine na najbolji način predstavimo šta je to Republika Srpska danas i šta je to što želi da bude u budućnosti. Mislim da smo to uradili na najbolji način”, rekao je Mladen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Poslovanje Slobodne zone Subotica predstavljeno je u vidu prezentacije, kojoj su prisustvovali načelnici iz Republike Srpske i predstavnici odeljenja gradskih i opštinskih uprava koji su zaduženi za privredu.