Grad Subotica radi mnogo na unapređenju položaja Roma

Povodom 08. aprila, Svetskog dana Roma i Romkinja, gradonačelnik Stevan Bakić sastao se danas sa predstavnicima romske nacionalne zajednice u Subotici. Istaknuto je da je i ove kao i prethodnih godina, povodom obeležavanja ovog datuma na Gradskoj kući istaknuta romska zastava, a ona je po prvi put postavljena i na zgradi Mesne zajednice “Peščara”.

Gradonačelnik Stevan Bakić istakao je da je lokalna samouprava prethodnih godina mnogo uradila po pitanju unapređenja položaja pripadnika romske nacionalne manjine u našem gradu, ali da prostora ima još. Naglasio je da od 2018. godine kroz program “Romacted”, lokalna samouprava čini sve da dođe do realizacije onih prioriteta koji su bitni za romsku zajednicu, a da je osnov za sve bio lokalni akcioni plan od 2016. godine, u kojem su učešće uzeli mladi i žene pripadnici romske nacionalne manjine i romski muzičari. “Uradićemo u narednom periodu lokalni akcioni plan za period od 2022. do 2027. godine, gde ćemo poboljšati njihov položaj kroz oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, podrške stanovanja i zapošljavanja pripadnika romske zajednice. Ono po čemu je lokalna samouprava grada Subotice jedinstvena u Srbiji je što ima angažovana dva romska koordinatora. Zahvalio bih se pedagoškim asistentima kao i zdravstvenom medijatoru na predanosti u obavljanju svoj zadataka i davanju doprinosa u izvanrednoj komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice”, rekao je gradonačelnik.

Stevan Nikolić, Koordinator za romska pitanja grada Subotice i predsednik Edukativnog centra Roma istakao je da je isticanje romske zastave na Gradsku kuću znak da su njena vrata za pripadnike romske zajednice otvorena svaki dan. “Mi smo 365 dana u godini servis građana u funkciji romske zajednice. Danas slavimo, imamo priliku da se predstavimo, napravimo zajedničke planove za budućnost, da rezimiramo šta smo napravili u prošlosti. Subotica je jedinstvena po tom pitanju od drugih gradova što imamo mobilni tim koji, kada pričamo o međusektorskoj saradnji funkcioniše u praksi, a moto Međunarodne zajednice “O Romima sa Romima”, pokazuje kako to u praksi funkcioniše u Subotici”, naglasio je Nikolić.

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma i Romkinja, u Vestibilu Gradske kuće upriličena je izložba radova školske dece, a večeras u Velikoj Većnici biće održan koncert romske i svetske muzike uz “Kurina trio bend i prijatelji”.