Predavanje „Istine i zablude o samoubistvu“

U okviru ciklusa “Kaži A” u fondaciji “Danilo Kiš” sutra, 26. marta biće održano interaktivno predavanje na temu “Istine i zablude o samoubistvu” sa ciljem informisanja i edukovanja građana, mladih i profesionalaca iz različitih oblasti o fenomenu suicida, kao i razvijanju veština za prepoznavanje faktora koji ukazuju na sucidni rizik.

Tokom predavanja pričaće se o tome da li samoubistvo mora da se dogodi, koliko ozbiljno treba da se shvati nečije „ne živi mi se više“, koji su to možda znaci, ponašanja, emocije, koje kada primetimo kod drugih bi bilo dobro da reagujemo, šta ako to primetimo kod nas samih, kome se obratiti, da li možemo nekoga pričom i pitanjem o suicidu pogurati ka tome ili možda suprotno. 

Subotica i region Vojvodine se nalaze u vrhu rang liste kada je u pitanju stopa suicida u Evropi. Suicid je globalni problem čovečanstva i veoma raspostranjenja pojava. U drugoj polovini 20. veka, broj ljudi koji sebi oduzimaju život je rastao iz godine u godinu. Za poslednjih 50 godina on je narastao za 60%, međutim u 21. veku je prisutan blagi trend opadanja broja izvršenih suicida.  

Interaktivno predavanje se realizuje sa udruženjem građana “Psihoartis” i Centrom “Srce” iz Novog Sada, neprofitne organizacije koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva, čiji volonteri će predstaviti aktivnosti ove organizacije i načine na koje se može volonterski učestvovati u njihovom radu. 

Predavanje će se održati sa početkom u 17 časova, učešće je besplatno, a prijave su poželjne, ali nisu obavezne, radi osiguranja mesta na predavanju putem mejla: mladen.psihoartis@gmail.com.