Obeležen jubilej Udruženja energetičara Subotice

Udruženje energetičara Subotice obeležilo je 50 godina postojanja, a obuka kadrova kako da bezbedno i stručno rukuju sa energetskim postrojenjima uz racionalno korišćenje resursa energenata, istaknuti su kao najvažniji zadaci u radu udruženja nekada, ali i danas. 

Mirko Poljaković, predsednik Udruženja energetičara Subotice, istakao je na današnjoj svečanosti koja je upriličena povodom ovog jubileja, da je energetska efikasnost veoma važna i da se o tome mnogo priča, ali se na to malo obraća pažnja. “Znamo svi da nam je energetika pri kraju i da se moraju pronalaziti novi vidovi resursa da bi opstala ova zemlja, jer u slučaju nestanka energetike bukvalno sve bi stalo. Zbog toga je energetska efikasnost veoma važna i neophodno je da štedimo na energetici”, istakao je Poljaković i dodao da se u Subotici vodi računa o uštedi energije, navodeći primer Toplane i Vodovoda, u kojima se vodi dobra politika o uštedi energije i da se na tome radi svakim danom sve više. “Ukoliko su kadrovi obučeni i ako dobro rukovode postrojenjima, najviše mogu uštedeti energiju i samim firmama ali i šire, da bi se što manje trošila energija, a da bi dobili zadovoljavajuće rezultate u proizvodnji”.

Janko Buila, sekretar udruženja ističe da nas, kada je reč o resursima određenih energenata, ne očekuje svetla budućnost. ”Prema istraživanjima, do 2050. godine nećemo više imati nafte, a o uglju da i ne govorimo. Moramo da trošimo na racionalan način. Prema nekim normativima Evropske unije načinjen je prikaz potrošnje energije po glavi stanovnika, po kojoj smo do avgusta meseca prošle godine potrošili kvotu, a već od januara ove godine počeli smo da trošimo energiju koju treba da koriste naša deca. Zato je važno da se energenti pravilno troše”, naglasio je Buila.

Gradonačelnik Stevan Bakić je čestitajući jubilej udruženja, istakao da je od svog osnivanja Udruženje energetičara dalo svoj doprinos u unapređenju proizvodnje, prenosa i distribucije energije za Subotičku privredu i građane.

“Pošto sam bio na čelu Elektrodistribucije, mogu da posvedočim koliko nam znače stručnjaci iz ove oblasti za stabilnost našeg elektroenergetskog sistema i urednog snabdevanja građana. Tu smo uvek imali kao grad i distribucija odlične rezultate zahvaljujući i vašem radu. Energetska efikasnost je jedno od najvažnijih pitanja za Suboticu i jedno temeljno opredeljenje državne politike. Pored brojnih projekata koji su realizovani, energetska efikasnost je veliki deo projekta rekonstrukcije i dogradnje glavnog objekta Gerontološkog objekta “Dudova šuma”, rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma za decu “Kolevka” koji finansira Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Vrednost oba projekta je 1,66 miliona dinara. Pokrajina i grad zajedno finansiraju u vrednosti od 1,2 miliona izradu dokumentacije za postavljanje energetske led rasvete na zgradi Nove opštine, a na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, grad je dobio sredstva od 15 miliona dinara, a isti iznos je opredeljen i u gradskom budžetu. Ukupno će 30 miliona dinara biti na raspolaganju građanima za poboljšanje energetske efikasnosti njihovih domova”, naglasio je Bakić i dodao da kvalitetnim projektima i stručnošću članova Udruženja energetičara Subotice, aktivnosti u primeni inovacija obnovljenih izvora zelene energije omogućiće poboljšanje standarda i kvaliteta života građana, smanjenju troškova energenata i zagađenja životne sredine i doprineti ne samo uštedu već i novu vrednost.