Održan turnir “Stevan Vilotić Ćele”, Srbija se okitila srebrom

Subotica i okolni gradovi bilo su domaćini fudbalskog turnira pod nazivom “Stevan Vilotić Ćele”, gde su imale priliku da učestvuju imale reprezentacije do 18 godina, a tu je naravno učešće uzela i reprezentacija Srbije.

Utakmice su se odigravale u Kuli, Senti i na Gradskom stadionu u Subotici. Ovo je bio 28. po redu memorijalni turnir, koji sada već ima značajnu tradiciju i služi mlađim igračima da se pokažu, dokažu i odmere snage. Na Gradskom stadionu u Subotici održana je i finalna ceremonija, gde su pojedinci dobili nagrade, a tu je za igrača turnira proglašen Gonkalo Estrvez iz redova Portugala, najbolji strelac bio je Uroš Kabić iz Srbije, a najbolji golman takođe je došao iz Portugala Gonkalo Ribeiro. Ovaj turnir takođe ima nagradu za najperspektivnijeg mladog fudbalera i on je došao iz redova Srbije, a reč je o Mijatović Jovanu.

Selekcija Finske reprezentacije dobila je nagradu za fer plej, a najbolji trener je bio iz Portugala Milheiro Žoakim. Prvo mesto osvojila je Portugalija, drugo mesto pripalo je  Srbiji, a treće Francuskoj. Poslednje četvrto mesto pripalo je Finskoj, koja je ujedno ove godine imala i prvo učešće na turniru. Reprezentacija Srbije je na otvaranju pobedila Finsku sa 3:1, u drugom meču izgubila je od Portugala, a u poslednjem duelu imali su zadatak da pobede selekciju Francuske, kako bi osvojili drugo mesto i to su i ostvarili rezultatom 3:1. U poslednjoj utakmici, Portugalu je bila potrebna pobeda protiv Finske i to su i uspeli rezultatom 2:1 i tako osvojili 1. mesto, potvrdivši da se u mlađim selekcijama Portugala dobro radi. Srbija je nastupila u sledećem sastavu: Miladinović (Stevanović), Mimović, Kovačević, Stjepanović, Petković (Mijatović), Kabić (Baždar), Miličić, Milovanović (Abadžija), Milosavić, Jevremović i Spasojević (Luković).

Najzanimljivija utakmica je bila protiv Francuske. Francuzi su poveli u 19. minutu, kada je posle solo prodora Desire Doue iskosa pogodio mrežu Srbije. Nakon primljenog gola, „orlići“ su zaigrali još ofanzivnije i ubrzo stvorili nekoliko prilika. Mihajlo Petković je prvo pokušao sa ivice kaznenog prostora, uspeo je da interveniše Robin Riser i spreči izjednačenje. Nedugo potom, Petković je u dva navrata posle kornera, a potom i odbijene lopte, šutirao na gol Francuza, a Riser se nije dao savladati. U završnici prvog poluvremena, uzdahe publike na Gradskom stadionu izmamili su „orlići“ posle dobre akcije Mihajla Petkovića. U drugom poluvremenu još bolje su zaigrali učenici selektora Damjanovića. Zapretio je prvo Mihajlo Milosavić posle centaršuta Ognjena Mimovića. Odbranio je golman Francuske i loptu izbacio u korner, a nakon tri vezana udarca iz ugla Srbija nije uspela slomiti odbranu Francuza, ali je onda Uroš Kabić sa ivice kaznenog prostora uputio udarac po zemlji i loptu smestio u mrežu za poravnanje 1:1. Nije dugo trebalo našim nadama da preokrenu rezultat u svoju korist. Izuzetnom akcijom gde su u šesnaestercu nadmudrili vršnjake iz Francuske, na asistenciju Mihajla Milosavića Janko Jevremović je pogodio za 2:1.

U 66. minutu istakao se Jovan Miladinović sjajnom odbranom posle šuta Vilsona Odobera. Mogli su Francuzi da izjednače u 77. minutu posle brze kontre, ali je Miladinović uspeo da zahvati loptu, a stativa je sprečila da završi u mreži. U 82. minutu posle skraćenog kornera koji je izveo Milosavić, Mateja Stjepanović je pogodio za 3:1. U završnici meča, golman Srbije Dimitrije Stevanović još jednom je sjajnom odbranom izmamio aplauze.