ObrazovanjeSubotica danas

Učenici u najvećem broju odabrali biologiju kao predmet za završni test

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, izjavio je da je do sada ukupno 64.363 učenika osmog razreda odabralo jedan od pet predmeta koji će polagati kao treći test na završnom ispitu.

Dodao je da je preko portala Moja srednja škola izvršeno 70,7 odsto prijava, a 29,3 odsto prijava je izvršeno direktno u školi. Najveći broj učenika opredelio se za biologiju, njih 38 odsto, sledi geografija sa 28 odsto i istorija sa 16 odsto. Pašić je rekao da je devet odsto budućih malih maturanta zainteresovano da hemiju polažu kao izborni predmet, dok ih se osam procenata odlučilo za fiziku.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, mogli su od 01. do 30. decembra 2022. godine da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta raditi kao treći na završnom ispitu, a oni učenici koji iz određenih i opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da se prijave, moći će to da obave u školi od 23. do 27. januara, a 30. i 31. januara da unesu ispravke.

Nakon toga, na sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu, za koji svi učenici mogu da se pripremaju putem platforme eVežbaonica – http://www.evezbaonica.zvkov.gov.rs.