22.Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova

22.Dani hrvatske knjige i riječi, dani Balinta Vujkova održaće se od 25. do 28. oktobra a ovaj četvorodnevni događaj ove godine ima ciljanu temu „Kroz ikavicu o književnosti i jeziku”. Od srede 25. oktobra do subote 28. oktobra u bogat program uključiće se učenici osnovnih škola, vrtići, srednjoškolci, naučnici iz Srbije, Mađarske i Hrvatske kao i šira publila.

Dane hrvatske knjige i reči ove godine otvoriće Književni salon u Gradskoj biblioteci u Somboru tokom kojeg će biti predstavljen najnoviji zbornik radova sa prošlogodišnjeg stručnog skupa na temu  story telling  te knjiška produkcija od dana do dana. Po tradiciji drugi dan posvećen je obrazovanju i nastavi na hrvatskom jeziku a zakazana su dva programa za osnovce i vrtiće odnosno program za srednjoškolce. U četvrtak, u velikoj dvorani Hrvatskog kultunog centra Bunjevačko kolo u 13 časova održaće se program za decu subotičkih osnovnih škola i vrtića naslovljen „Narodna književnost u školi” uz spomen na Balinta Vujkova Didu. Na javnom času okupiće se 400 dece iz vrtića i osnovnih škola iz Subotice, Male Bosne, Tavankuta i Đurđina   gde se nastava odvija na hrvatskom jeziku a priključiće im se i deca koja slušaju hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture iz Vajske i Plavne.

Grad Osijek poklonio je deci predstavu “Lav koji nije znao pisati” uz izvođenju Dečjeg kazališta Ranka Mihaljevića a biće predstavljena i nova sedma knjiga iz edicije izabrana dela Balinta Vujkova pod nazivom “Resto i tumač” koja će biti kao i svaki godine podeljena vrtićkim i školskim bibliotekama . U Gimnaziji održaće se program za srednjoškolce pod naslovom “Hercegovačka i bačka ikavica u Matoševom šeširu” koji se organizuje povodom 150 godina od rođenja velikog hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša. U okviru pratećeg programa održaće se I izložba u Gradskoj biblioteci gde će biti predstavljena knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju dana hrvatske knjige i reči, kao i svake godine.

U petak, 27. oktobra održaće se dvodnevni međunarodni naučno stručni skup dok će u subotu na bistu Balinta Vujkova biti položeno cveće a u večernjim satima održaće se I multimedijalno veče na kojem će biti dodeljena nagrada za najbolju knjigu odnosno za književno delo koju će dobiti profesorica iz Zagreba Sanja Vulić.

Na multimedijalnoj večeri nastupiće gosti koji će prikazati ikavicu na više načina. Čućemo savemenu bunjevačku ikavicu, ikavicu iz Monoštora i Sonte kao i gošću iz Hercegovine koja će govoriti hercegovačku ikavicu, kažu organizatori.

Tokom večeri nastupiće i ženska hrvatska skupina Prelje iz HKC Bunjevačko kolo koje će izvesti splet izvornih pesama iz Hrvatske i Srbije.

Suorganizatori ove manifestacije su Hrvatska čitanica Subotica, Gradska biblioteka, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata uz podršku Hrvatskoh nacionalnog vijeća.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *