Završen kviz za podsticanje čitanja “Čitam i skitam”

U Gradskoj biblioteci je 04. aprila na Međunarodni dan knjige za decu, održana završna svečanost kviza za podsticanje čitanja “Čitam i skitam”, koji već 15. godinu za redom okuplja učenike osnovnih škola koji gaje ljubav prema pisanoj reči. Kviz je trajao tokom februara i marta, a na njega se prijavilo više od hiljadu učenika subotičkih osnovnih škola.

“Deca su mogla da učestvuju u kvizu i obnove svoju članarinu po vrlo pristupačnoj ceni, što nam je bio i cilj, da ih podstaknemo da čitaju, ali i da ostanu naši članovi i da kasnije tokom godine mogu birati neke knjige koje im se dopadaju na Dečjem odeljenju”, kaže bibliotekarka Bernadica Ivanković.

Deca su bila podeljena u dve grupe, od 01. do 04. i od 05. do 08. razreda, sa čime je bila usklađena i tematika knjiga koje su trebali da pročitaju. Niži razredi imali su zadatak da pročitaju bajku, a odlomke iz pretežno ljubavnih ili tinejdžerskih romana oni malo stariji, nakon čega su u papirnoj formi popunjavali upitnik koji je kao i svake godine, pored pitanja o knjigama, sadržao i jedno pitanje vezano za biblioteku. “Budući da naša ustanova ove godine obeležava značajan jubilej, 70. godina kako je useljena u zgradu Nacionalne kasine, želeli smo da i naši mlađi naraštaji znaju nešto ne samo o biblioteci, nego i o istoriji Grada, a odgovor su trebali da saznaju tako što će doći kod nas, pitati bibliotekara i saznati gde se mogu dobiti te informacije. Želja nam je da deca biblioteku dožive kao neko svoje mesto znanja, gde mogu ne samo učiti čitati, nego zabavljati se, družiti, pa i dolaziti na neke radionice, gde se mogu zabaviti s knjigom i dečjim društvenim igrama”.

Kada je reč o broju popunjenih upitnika, Bernadica Ivanković ističe da se on vratio na period pre pandemije i ove godine je iznosio 1.200. “Oko stotinjak dece možda nije produžilo članarinu ili nisu tačno ogvorili na pitanja, ali mi smo jako ponosni na broj prijavljenih. Smatramo da je jako važno uticati na decu u ovom periodu i stvarati jednu generaciju koja će biti ona koja razmišlja, čita i koja će nam biti vodilja u budućnosti”.

Za sve učesnike pripremljeno je 240 nagrada u vidu školskog pribora, rančeva, raznih ulaznica za pozorište, bioskop, knjiga, vaučera, originalno oslikanih cegera i šolja sa znakom kviza, koje svake godine obezbeđuju prijatelji kviza i donatori. I ove godine glavna nagrada je bila bicikl koju je obezbedio Caritas, a ovu nagradu osvojila je Hana Maravić, učenica 01. razreda OŠ “10. oktobar”. “Ova naša priča o čitanju se širi i to nam je drago, ona postaje brend našeg grada i nadamo se da će živeti i dalje”, dodala je Bernadica Ivanković.