Održano finale kviza “Čitam i skitam“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana knjige, u Gradskoj biblioteci danas je održano finalno izvlačenje nagrada kviza “Čitam i skitam” koji je održan tokom februara i marta. U kvizu je učestvovalo 900 učenika od 01. do 08. razreda subotičkih osnovnih škola, koji su imali zadatak da pročitaju knjigu i ispravno popune online upitnik, čime su stekli pravo na učešće i neku od mnogobrojnih nagrada koje su obezbedili sponzori i prijatelji ove manifestacije. Od ukupnog broja dece koja su učestvovala u kvizu, njih 600 je tačno odgovorilo na pitanja.

“Tokom kviza na dečije odeljenje biblioteke učlanilo se preko 1.000 mališana. Naši sponzori su kao i prethodnih godina obezbedili 300 nagrada koje su jako vredne i ja se nadam da će učenici biti zadovoljni i da će još biti zadovoljniji ako dobiju neku od njih. U svakom slučaju, tokom trajanja kviza do 31. marta, imali su mogućnost da produže godišnju članarinu za 300 dinara i da godinu dana koriste biblioteku, što je još veća stvar za nas, jer nam je svako dete potrebno”, kaže Marijana Tenodi, bibliotekar na dečijem odeljenju.

Kviz “Čitam i skitam” ove godine je održan po četrnaesti put, nakon dve godine pauze zbog epidemiološke situacije. Marijana Tenodi ističe da deca sve više čitaju i posećuju biblioteku, pogotovo od kako su se vratili u školske klupe.

Glavna nagrada je bila bicikl, a osim toga deca su mogla da osvoje izuzetno vredne vaučere, porodične ulaznice, školski pribor i kompjutersku opremu. Nagrade su pored učesnika u kvizu dobili i svi ostali mališani. Jedan od onih koji se radovao nagradama sa svojim drugarima je i Damir Sarić Lukendić, učenik OŠ “Ivan Milutinović. “Nije mi bilo teško da odgovorim na pitanja, bilo ih je sedam i odgovarao sam internet stranici biblioteke. Volim da čitam i posuđujem knjige iz biblioteke i mislim da ako posuđujemo knjige da ćemo biti pametniji jer čitamo”.

I Petra Temunović je učestvovala u kvizu “Čitam i skitam”. Ističe da jako voli da čita, a učestvovala je i na prvenstvu za najbolje čitanje. “Često posuđujem knjige i jako mi je drago što postoji biblioteka, gde možemo da razvijamo svoje znanje. Učestvovala sam u kvizu i jako mi se svidelo. Prvo smo morali pročitati tekst i znati sve odgovore na pitanja”.

Kviz za podsticanje čitanja “Čitam i skitam” je akcija kojom Gradska biblioteka želi knjigu vratiti mladim čitaocima, a čitaoce biblioteci. Kviz se sprovodi na tri jezika, srpskom, mađarskom i hrvatskom, sa ciljem masovnijeg odaziva učenika uz savremeni pristup knjizi.