Beleži se porast broja ljubitelja pisane reči

Dok neki uprkos hladnoći vole da borave na otvorenom, ima i onih koji nerado izlaze iz svojih toplih domova. Slobodno vreme svako od nas provodi na svoj način, a najviše uz knjigu, pokazuju podaci o broju članstva i iznajmljenim knjigama u Gradskoj biblioteci.

Pozajmno odeljenje broji 1.490 članova, a poseta u toku prošle godine je bilo oko 15.000, ističe Ester Berenji, šefica Matične službe ove kulturne ustanove. -Na Dečjem odeljenju, broj članova je 1.220, a poseta u toku 2021. godine je bilo oko 900. Ostali članovi su se učlanili u bibliotekama koje se nalaze u ograncima u okolnim naseljima- ističe ona.

Građani i članovi Gradske biblioteke u toku prošle godine su imali mogućnosti da prisustvuju raznim književnim manifestacijama poput “Biblioteke na otvorenom”, otvaranju izložbe “Kalendari u Subotici”, a osim pomenutih organizovan je i seminar za bibliotekare “Medijska pismenost za zrelo doba”. Ne možemo izostaviti ni programe koji su organizovani za decu, “Vreme bajki”, “Leto u biblioteci”, “Etno-kamp” i brojne kreativne radionice. Nažalost, popularnu akciju kao što je “Čitam i skitam” i takmičenja “Smotra recitatora”, “Čitanjem do zvezda”, “Mreža čitanja” morali smo održati onlajn, a neke konferencije preko “ZOOM” platforme- naglasila je Ester Berenji.

Od književnih žanrova, Subotičani su najviše čitali uglavnom ljubavne priče, drame, trilere i kriminalističke romane. Najčitaniji naslovi prošle godine na Pozajmnom odeljenju Gradske biblioteke bili su, od stranih autora “Sedam sestara” Lusinde Rajli, gotovo sva ostvarenja Ju Nesbea, Jusi Adler, Frederika Bakmana i Elene Ferante, dok su se od domaćih pisaca najviše istakla dela Vesne Dedić, Mirjane Bobić Mojsilović, Đorđa Balaševića, naslovi “Nisam kriva” i “Neki drugi život” Jelene Bačić Alimpić i “Ostrvo pelikana” i “Deca zla” Miodraga Majića.

Kada je reč o Dečijem odeljenju, naši najmlađi sugrađani su najradije čitali “Rat cipela” Liz Pišon, “Zver iz Bakingemske palate” Dejvida Vaijansa, “Kućica na drvetu” Endi Grifits, knjigu Nade Mihelčić “Bilješke jedne gimnazijalke”, “Ljeto na jezeru Čiču” spisateljice Jasminke Tihi, “Agencija za roditelje” Davida Baddiel-a, kao i razne stripove.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, sve knjige koje korisnici vrate u biblioteku,  odlažu se u posebnu kutiju, gde ostaju netaknute 3 dana, nakon čega se vraćaju u fond. Na ovaj način se pridaje veliki značaj bezbednosti kako zaposlenih, tako i čitalaca koji bez bojazni mogu doći i iznajmiti svoj omiljeni naslov.

Godišnja članarina u biblioteci je 1.000 dinara, godišnja kolektivna članarina za najmanje 10 osoba 800 dinara, dok za penzionere ona iznosi 600 dinara. Godišnja članarina za decu predškolskog uzrasta je 150 dinara, akcijsko učlanjenje za učenike osnovnih škola iznosi 300 dinara, a učlanjenje u vidu akcije za građanstvo do 13. oktobra je 500 dinara. Ukoliko kod sebe knjigu zadržite duže nego što je predviđeno, plaćate dodatno 10 dinara dnevno i po broju knjiga koje niste vratili na vreme. Iznajmljene knjige mogu se zadržati do mesec dana, a svi koji žele, imaju mogućnost da traže produženje za još jedan mesec za isti naslov. Za duže zadržavanje dodatno se naplaćuje opomena. Radno vreme Pozajmnog odeljenja za odrasle, Dečijeg i Naučnog odeljenja je od ponedeljka do petka od 07:30 do 19:30, a subotom od 08 do 13 časova.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *