Predstavljena nova internet platforma Gradske biblioteke

Gradska biblioteka danas je, na dan rođenja Dežea Kostolanjija, jednog od najistaknutijih književnika mađarske književnosti 20. veka, predstavila digitalne formate njegovih književnih radova koji su zatečeni u zavičajnoj periodici Subotice, kao podsećanje na životnu i profesionalnu biografiju ovog pesnika, a održana je i prezentacija nove digitalne web platforme digitalna.subiblioteka.rs, koju će korisnici ubuduće imati prilike da koriste.

“Tokom proteklih nekoliko meseci pozamašan posao digitalizacije privodimo kraju. Napravili smo jednu našu eksterno – internu mrežu i jednu spoljnu web stranicu, na kojoj će na svim službenim jezicima korisnici i čitalačka pubika moći da koriste naše sadržaje na daljinu. Suština onoga što sada počinjemo da radimo je jedan vajber prostor čitaonice koju polako postepeno uvodimo u praksu, shvatajući da tradicionalno bibliotekarstvo koje se nalazi ovde svuda oko nas mora da bude prevaziđeno novim tehnologijama”, istakao je direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić.

Digitalizovani su fragmenti novinskih tekstova i lirskih zapisa Kostolanjijevih dela, ali ne i kompletan opus, upravo zbog obrade u formi pretraživača kako bi bili dostupni čitaocima. Dragan Rokvić naglašava da je ovo početak nove epohe u razvoju subotičkog bibliotekarstva. Prema njegovim rečima, Gradska biblioteka na ovaj način hvata korak sa tehnološkim inovacijama u poslednji čas. Narednih meseci na sajt biće aploudovani novi sadržaji koji se tiču ne samo zavičajne periodike nego i sitne bibliotečke građe, a svi korisnici imaće privilegiju da koriste bibliotekarske usluge na daljinu.

“Deže Kostolanji spada u najistaknutije književnike Mađarske i ono što je njega preporučilo je modernizam u njegovom celokupnom književnom opusu. On je bio neraskidivo vezan za Suboticu i za sve naše slike i prilike, bio je hroničar i upoznat sa situacijom sve do svoje smrti. Meni je zaista velika čast i izuzetno zadovoljstvo da iz godine u godinu mi napredujemo u obeležavanju rođenja ovog velikog književnika i ovaj napredak u predstavljanju onih digitalnih formata koje smo zatekli u subotičkoj periodici, mislim da je jedan zaista veliki korak i da ćemo nastaviti da se bavimo i da istražujemo dela ovog zaista najčuvenijeg subotičkog književnika”, zaključio je Rokvić.

Povodom obeležavanja godišnjice rođenja Deže Kostolanjija, položeni su venci na njegov spomenik i bistu kod Gimnazije “Svetozar Marković”, kao i na spomen ploču koja se nalazi na zgradi pomenute obrazovne ustanove.