Veče Mocartovih dela u izvedbi Subotičkog simfonijskog orkestra

Povodom Svetskog dana muzike, Subotički simfonijski orkestar sinoć je pred prepunom Velikom većnicom održao koncert, na kojem su ljubitelji klasične muzike imali priliku da uživaju u delima jednog od najpoznatijih svetskih kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kao uvertiru, orkestar je svirao kompoziciju “La clemenza di Tito”, nakon čega je usledio koncert za klarinet i orkestar napisan u A duru, a na kraju koncerta publika je imala priliku da čuje Simfoniju u G molu. Na koncertu su nastupili jedan od naših najpoznatijih klarinetista i solista Aleksandar Tasić i dirigent Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, koji nisu krili oduševljenje što gostuju u našem gradu.

“Subotica mi je jedan od omiljenih gradova u Srbiji i jako volim da sviram ovde, pogotovo u prelepom ambijentu Gradske kuće sa odličnim orkestrom kakav je Subotički simfonijski orkestar. Veoma sam zahvalan na pozivu i gostoprimstvu”, rekao je Aleksandar Tasić.

“Mocart je jedan božanstven kompozitor i jedan od genijalnih autora koji sve što je napisao predstavlja krunu u muzici, jako mi je drago što ovo već drugi put radimo sa kolegama iz Subotice. Ono što je važno je da Subotica zna šta je kultura, što predstavlja jednu odliku ovog grada pored multikulturalnosti, a najbolji dokaz je i Velika većnica koja je uvek puna i koliko subotička publika želi i voli da sluša ovakve koncerte I posećuje ih redovno. Subotica nije samo srpski grad, nego postaje jedan regionalni centar i nadam se da će tako biti i u budućnosti”, naglasio je Dejan Savić.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. “Muzika nas je u ovom gradu vekovima spajala, ona ne zna za granice, poznaje sve jezike i premošćava sve razlike. Ovo je veče koje će biti prepuno emocija Izazvanih velikim Mocartovim kompozicijama u izvođenju briljantnog Subotičkog simfonijskog orkestra, koji nas je godinama unazad na svim gradskim manifestacijama posle svake njihove izvedbe činio ponosnima. Postojanje ovog orkestra svrstava ovaj grad rame uz rame sa velikim svetskim metropolama, jer retko koji grad ima svoj simfonijski orkestar, a pogotovo ovakve umetnike kakve ima Subotica”, naglasio je gradonačelnik.