Subotica dobila Muzej porcelana

Zahvaljući predanom trudu i radu članova udruženja građana “Muzeji porcelana iz naših kuća”, Subotica je bogatija za još jedan izložbeni prostor. Na adresi Matije Korvina 11, danas je otvoren Muzej porcelana koji se prostire na 116 kvadratnih metara, čija kolekcija broji dve hiljade proizvoda od porcelana, koji se smatraju izuzetno vrednim eksponatima.

“Mi smo u udruženju dugo sanjali, bili uporni i dosledni tokom vremena i dočekali da taj porcelan u koji smo se zaljubili napokon predstavimo javnosti. Otvaramo jedan lep prostor koji treba ljudima da pruži jednu lepotu, ne samo primenjene umetnosti, da osete ove predmete, jer ako slika vredi hiljadu reči, onda koliko vredi kada to vidite uživo na jednom mestu, gde možete da uporedite različite proizvođače i oblike i da iskoristite tu kreativnost iz proteklih vekova, prilagođenu sadašnjem vremenu i budućnosti i mladim ljudima koji će jednog dana postati dizajneri proizvoda, veb sajtova i dizajneri u industriji. Dakle, pre svega ovo je namenjeno upravo njima i zbog toga će za učenike biti besplatan ulaz u ovaj muzej. Kulture, muzeji i galerije zauzimaju ključno mesto u turizmu, a mi našim gostima moramo imati šta da pokažemo i ponudimo. Ja verujem da će ovaj muzej biti jedna živa materija, koja će se vremenom dopunjavati, čija vrednost će postajati sve veća, a mi ćemo na ovom muzeju kao temelju raditi nadgradnju, kako bi ovo mesto bilo na ponos ne samo Subotice, nego i naše zemlje, jer koliko je nama poznato ne postoji slična ustanova u zemljama u okruženju”, istakao je Nikola Slavić, predsednik udruženja građana “Muzeji porcelana iz naših kuća”.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Stevan Bakić, koji je čestitao osnivaču na ovom projektu i dodao da se nada da će ovaj muzej biti od velike koristi za grad kako u obrazovne, tako i u turističke svrhe. “Eksponati su sakupljani preko pet godina, što zahteva izuzetnu ljubav prema porcelanu i tu se radi o predmetima koji su se više od dvesta godina koristili na ovim prostorima. Nadam se da će građani Subotice i svi koji budu obišli ovaj muzej upoznati istoriju ovih predmeta i čestitam osnivaču na otvaranju jednog ovakvog objekta koji je pripremljen sa puno entuzijazma i želim im da do kraja sprovedu svoju misiju”, rekao je gradonačelnik.

Muzej će za posetioce biti otvoren već od sutra u 10 časova.