Koncert povodom 50 godina rada sa tamburom profesorice Mire Temunović

Hrvatska glazbena udruga “Festival bunjevački pisama”, u sredu, 30. novembra sa početkom u 19 časova u subotičkoj Sinagogi organizuje godišnji Gala koncert, u okviru kojeg će biti obeleženo 50 godina bavljenja tamburom profesorice i dirigenta Mire Temunović. Sve ljubitelje ovog instrumenta i zvuka koji on proizvodi, očekuje pravi tamburaški program.

“Mira Temunović je čitav svoj život posvetila radu sa tamburom, ujedno je i predavač u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi u Subotici, pa ćemo ovim koncertom to i obeležiti. Kao i svake godine predstavićemo rad našeg udruženja, a na koncertu će nastupiti dečiji orkestar i veliki tamburaški orkestar, a u trećem delu programa imaćemo goste, Akademski tamburaški orkestar “Štrosmajer” iz Osijeka, koji čine studenti tambure na osiječkoj Akademiji umetnosti. Ovo gostovanje predstavlja početak naše saradnje sa ovom akademijom za koju se nadamo da će se nastaviti i ubuduće, a na koncertu će nastupiti i brojni drugi gosti, katedralni zbor “Albe Vidaković”, sa kojim ćemo izvesti zajedničku kompoziciju” kao i solisti Iva Molnar, učenica II razreda srednje Muzičke škole i Nenad Temunović, rekao je Vojislav Temunović, član organizacionog odbora HGU “Festival bunjevački pisama”.

“Prvi put se nalazim u ulozi slavljenice jer je za 50 godina jako puno dana iza mene, mog rada i truda i mislim da je moje životno opredeljenje u ono vreme kada sam bila mlađa, da se bavim muzikom i radom sa decom, bila prava odluka i jako sam ponosna na to. Osnovnu i Srednju muzičku školu sam završila u Subotici na teoretskom odseku, a naknadno kada je otvoren odsek za srednju tamburu završila sam i instrumentalni odsek, posle srednje škole upisala sam Akademiju umetnosti u Novom Sadu pa sam po zvanju profesor muzike. U mojoj dugogodišnjoj karijeri desio se niz događaja na koje sam zaista ponosna, a jedan od njih je da smo 1995. godine otvorili prvu Katedru za tamburu na srednjoškolskom odseku u Srbiji i bila sam prvi predavač tambure. Još jedna stvar koja je za tamburaše veoma važna je da smo se u tom momentu odučili da ćemo oformiti Festival vojvođanske tambure koji se održava svake godine. Muzička škola u Subotici je lider u tamburi i na takmičenjima osvaja brojne nagrade”, istakla je dirigent Mira Temunović.

“Izuzetno nam je drago što će Mira Temunović ovaj značajan i veliki jubilej proslaviti u najlepšem koncertnom prostoru u gradu. Radujemo se što je publika izuzetno zainteresovana za ovaj 16. a u jedno i poslednji ovogodišnji koncert u subotičkoj Sinagogi, čija vrata će u sredu, 30. novembra biti otvorena za publiku od 18:30, a budući da ulaznice nisu numerisane, raspored sedenja će biti po dolasku. Radosno dočekujemo goste i izvođače, naročito goste iz Osijeka i sve ljubitelje umetnosti koju pruža instrument sa kojim je profesorica Mira Temunović 50 godina povezana, verujem sa puno ljubavi”, izjavila je koordinator Fondacije “Subotička Sinagoga” Hajnalka Ileš.

Ulaznice za koncert su besplatne i posetioci ih moraju imati, a one se mogu nabaviti u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća svaki radni dan od 08 do 15, kao i na info pultu Sinagoge od 10 do 18 časova.