Bogat program kulturnih institucija povodom Svetskog dana secesije

Povodom Svetskog dana secesije, subotičke ustanove kulture, sutra, 09. i u petak, 10. juna pripremili su zanimljiv program koji će činiti brojne promocije, prezentacije i koncerti. U obeležavanju ovog datuma učestvovaće Gradski muzej, Savremena galerija, Sinagoga i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Program počinje u Gradskom muzeju sutra sa početkom 17 časova, biće održano predavanje sa projekcijom umetnosti vitraža Mike Rota, sa akcentom na njegov rad u Subotci. Predavanje se organizuje povodom Međunarodne godine stakla, a predavač će biti dr Olga Kovačev Ninkov, istoričar umetnosti. “Sat vremena kasnije održaće se stručno vođenje kroz izložbu “Istoricizam i secesija”, te prikaz stakala u muzejskoj postavci i originalnih secesijskih delova zgrade. Program se nastavlja u petak gde će u 12 časova, povodom 110 godina od predaje Gradske kuće koja je izgrađena u stilu mađarske secesije, biti organizovan besplatan odlazak na vidikovac, a popodne od 16 do 18 časova na Svetski dan secesije, održaće se manifestacija “Šetnja kroz secesiju Subotice”, koju organizuju Gradski muzej, Savremena galerija i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Prva stanica šetnje biće Sinagoga o kojoj će pričati arhitekta Gordana Prčić Vojinović, šetnja će se nastaviti do zgrade Gradskog muzeja o kojem će govoriti dr Olga Kovačev Ninkov, zatim Rajhlova palata o kojoj će pričati Tamara Kucor, kustos Savremene galerije, dok će Neda Džamić prisutne upoznati sa istorijom Leović palate i Gradske kuće”, rekla je Aniko Mihajlović, direktorica Gradskog muzeja.

U  obeležavanja Svetskog dana secesije učestvovaće i Sinagoga, koja od 2019. godine organizuje manifestaciju “Noć secesije”. Program će biti besplatan i počinje u 18 sati sa nastupom senćanske grupe “Mecsvirag” u okviru programa “Pejzaž iz snova”, a od 19 sati Boris Tot, turistički vodič održaće dvojezično predavanje “Secesijske priče”. “Mislim da će ovaj deo programa biti izuzetno zanimljiv. Centralni deo programa počinje u 20:30 koncertom “Noć orgulja”, kojim Fondacija “Sinagoga” želi da stvori tradiciju, zato što su prošle godine predate na upotrebu Vegenštajnove orgulje i mislim da nije dovoljno da se radujemo što imamo orgulje, nego bi mogli početi nešto novo u ovom gradu. Ovo će biti prvi put da organizujemo ovaj koncert i nadamo se da će se sledeće godine i drugi sakralni objekti koji imaju orgulje pridružiti ovoj manifestaciji. Na koncertu će nastupiti Kornelije Vizin, Anišić Bela i Suč Mihalj”, rekla je Hajnalka Ileš, koordinatorka Fondacije “Subotička Sinagoga”.

Kako je istakla Milanka Kostić, članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje, secesijska baština je od velikog značaja, jer je naš grad prepoznatljiv po građevinama izgrađenim u tom stilu i napomenula da se u centru grada nalazi oko 40, a u širem centru negde oko 60 građevina izgrađenih u secesijskom stilu, zbog čega Subotica nosi epitet “grad secesije”. “Razuzdane, nesputane forme pune zaobljenih linija i talasastih poteza, neobične kombinacije boja karakteristične su za ovaj umetnički pravac koji je nastao u 19. veku. Pokretačka snaga ovog trenda bio je svojevrstan skup estetskih ideja i oduševljenja za savremenost. Na Svetski dan secescije slavimo velika remek dela arhitekture i stil po kojem je Subotica poznata širom sveta. Subotica je članica u Mreži gradova secesije, što joj pruža mogućnost za promociju arhitekture izgrađene u ovom stilu, ali i učešće na budućim međunarodnim projektima. Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata, kao i desetine drugih atraktivnih objekata, svrstali su Suboticu među značajnije secesijske gradove. Raskošna arhitektura secesije jedno je od obeležja našeg grada i u budućnosti treba da čuvamo to bogato kulturno nasleđe koje imamo i po kojem smo prepoznatljivi, ali i da radimo na popularizaciji i prezentaciji našeg kulturnog nasleđa, jer kultura može i treba da bude pokretač razvoja društva”.