KulturaSubotica danas

Koncert “Iskon u Sinagogi” održaće se 17. septembra

U Sinagogi će u subotu, 17. septembra biti održan koncert “Iskon u Sinagogi”. Ova grupa osnovana je 2001. godine u Subotici, a njihov bogat repertoar čine balkanski muzički stilovi, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Sa grupom “Iskon” na koncertu će nastupiti i Crkveni hor “Sveti Roman Melod”, kao i grupa “Etnokor”.

Prema rečima Dragane Nikolić, dirigenta hora “Sveti Roman Melod”, ovo nije njihov prvi zajednički nastup. Hor svakog 14. januara organizuje Novogodišnji koncert i čak u dva navrata od ukupno deset koncerata, grupa “Iskon” je bila naš gost i mi smo na tim koncertima imali više kompozicija koje smo zajednički obradili. Tako će biti i ovog puta, naš hor će se predstaviti sa tri kompozicije, od kojih će jedna biti izvedena zajedno, a moram da napomenem da naš hor prvi put nastupa u obnovljenoj Sinagogi i to je jedan značajan povod i nešto što jedva čekamo”, istakla je Dragana Nikolić.

“Prošle su tačno dve godine od kako smo objavili naš treći studijski album i ceo taj proces kada krenete u odabir pesama, u pripremu aranžmana, saradnika, dizajna omota su pravi izazov za svakog umetnika. Nama se svidelo kako je to izgledalo pre dve godine, tako da smo u novembru krenuli u novi poduhvat koji je znatno zahtevniji, želja nam je da na ovom četvrtom albumu okupimo sve naše prijatelje sa kojima smo “drugovali” 20 godina. Videćete i sami koja je to plejada fantastičnih muzičara iz Srbije i inostranstva, na albumu se nalazi 10 pesama i jedan narativ, a imamo muzičare iz svih krajeva Srbije”, naglašava Milanka Nastasović, član grupe “Iskon”.

Jedan od dugogodišnjih saradnika grupe “Iskon” je i Arpad Bakoš, član muzičkog sastava “Etnokor” iz Subotice, koji ističe da je njihova saradnja započela “još u prošlom veku”. “2001. godine sam otišao u Skoplje, da bi napravio ploču sa tamošnjim makedonskim muzičarima, jer sam tražio taj neki zvuk koji smo imali. Snimili smo pesme iz Moldve (severni deo Transilvanije), izdali smo ploču i došao sam kući. Svirao sam na nekom humanitarnom koncertu gde sam video grupu iz Subotice koju nikada nisam ni čuo ni video i odmah sam shvatio da je to što meni treba, a zbog toga sam išao u Makedoniju”, kaže Arpad Bakoš.

“Ovaj koncert je izuzetno značajan za Fondaciju “Sinagoga” jer će se tog 17. septembra začuti divne melodije izvorne muzike našeg podneblja. Iskon je ime u Srbiji i nama je čast što su članovi grupe imali želju da nastupe u obnovljenoj Sinagogi. Radujemo se što su mladi ljudi koji su studirali u našem gradu, poneli sa sobom ljubav prema tradicionalnim melodijama i da dan danas nakon više od dve decenije oni i dalje neguju multietničke i multikulturalne vrednosti. Nama je bitno da Sinagoga bude mesto umetnički kvalitetnog muziciranja”, istakla je Hajnalka Ileš, koordinator aktivnosti Fondacije “Sinagoga”.

Karte za koncert mogu se kupiti putem sajta tickets.rs, kao i u knjižarama Delfi.