Gradski muzej u projektima očuvanja vitraža i kulturnog nasleđa

Gradski muzej posredstvom mađarskog nacionalnog Fonda “Genius” u narednom periodu sprovešće dva projekta, izložbu “Putovanje kroz vreme” i “Vitraži – istraživanje i implementacija” u formi konferencije, koja će se naredna tri dana održavati u našem gradu.

Kako je istakla Aniko Mihajlović, direktorica ove kulturne ustanove, Gradski muzej je u maju 2019. godine postao član Saveza mađarskih provincijanih muzeja, koji promoviše mađarsku kulturu, značajno bogatstvo mađarskog nasleđa i vrednosti, uz podršku novih kulturnih proizvoda i projektne aktivnosti.  Svrha projekta je da predstavi mađarske talente, naučnike, briljantne umove, rodoljube, patriote, sve poznate i anonimne mađarske heroje, primere mađarskog stvaralaštva i talente u našem svakodnevnom životu i neposrednom okruženju, kroz promovisanje obnove nacionalnih vrednosti muzejskim alatima, uz direktnu povezanost sa ciljevima ruralnog razvoja i definisanje ruralnog identiteta.

“Kako bi izazvali interesovanje mladih i adolescenata, ojačali nacionalnu svest budućih generacija, kako bi oni postali budući posetioci muzeja, važno je osnivanje brenda “Mađarski Genius”, odnosno popularizacija muzeja među stanovnicima Mađarske u neviđenim razmerama i obezbeđivanje infrastrukturnog okruženja dostojnog kvalitetne naučne aktivnosti i aktivnosti koje se sprovode u muzejskim ustanovama”, naglasila je ona.

Prema rečima etnologa dr Pap Arpada, projekat “Nka Genius” Gradskog muzeja daje priliku  za koncipiranje i prikazivanje nove izložbe koja će se baviti entološkim i istorijskim činjenicama naše regije i mogućnost da posetioci i slučajni prolaznici budu uključeni ne samo u rad muzeja, već i da aktivno deluju u programima i projektima.

“Istupamo iz te ustaljene forme gledanja izložbe, posmatranja i pokušavamo da na popularan način privučemo pažnju i učinimo našu zajednicu aktivnim muzejskim delatnostima. Radi se o sve popularnijim glečerima, a koristeći sve te računarske forme i mogućnosti koje su nam na raspolaganju, izložba će na neki način biti i lider i idejni tvorac jednog novog sadržaja, a to je istorija grada i regiona prikazana na jedan savremen način. Pokušavamo ponovo da koncipiramo smisao ne samo muzeja i muzeologije, nego i pristupa kulturnoj baštini koja se neguje i čuva u Gradskom muzeju”, dodao je Pap.

Prema rečima restauratorke dr Žužane Korhec Pap, Subotica je velesila kada je reč o vitražima, a zaposleni u Gradskom muzeju ovu oblast istražuju već više decenija. “Svako poznaje Gradsku kuću, Sinagogu i vitraže na ovim zdanjima, ali pomoću ovog Genius projekta možemo to istraživanje proširiti. To znači da ćemo nasleđe vitraža iz Austrougarske monarhije na teritoriji današnje Vojvodine obraditi zahvaljujući terenskom radu i taj materijal će biti prikazan široj publici na našoj web stranici sledeće godine. Tim povodom u našem gradu će 07. o 08. decembra biti održana trodnevna konferencija u formi predavanja,  i izleta”, istakla je ona.

Osim istraživača iz Srbije, na konferenciji će učestvovati i gosti iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske, a planu je da materijal sa predavanja sledeće godine bude predstavljen u obliku Zbornika radova. “Sa time ćemo još više promovisati cenjeni i veoma bogato nasleđe koje se nalazi oko nas. Zahvaljući ovom programu smo uspeli da nabavimo sredstva za restauriranje vitraža “Kralj sveti Stefan” koji će biti prikazan nakon restauracije, a ovo izvanredno delo iz 19. veka koje je izradio budimpeštanski umetnik Edvard Kracman, nekada je stajalo u katoličkoj crkvi u Kljajićevu”, dodala je Korhec Pap.