Još jedno priznanje za predstavu „Bravo za klovna“

Monodrama „Bravo za klovna“, koja je i autorski projekat Minje Peković, glumice subotičkog Narodnog pozorišta, po glasovima publike na portalu „Hoću u pozorište“ proglašena je za najbolju predstavu.

Ovaj portal namenjen je promociji svih vidova pozorišnih delovanja, od amaterskih pozorišta do najvećih scena, pa je tako od 168 premijera u Srbiji u ovoj sezoni, redakcija odabrala 18 onih najkvalitetnijih o kojima su se izjasnili gledaoci i odabrali najbolju. Kako se ističe u saopštenju Narodnog pozorišta, osluškujući komentare publike posle svakog izvođenja predstave „Bravo za klovna“, bivalo je sve jasnije da je ovaj pozorišni komad nešto izuzetno i što nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Pune sale u matičnoj kući i na scenama gde je „Klovn“ gostovao, stajaće ovacije, dve nagrade na festivalu u Zagrebu i ova koja dolazi od publike, svakako su dokaz da je predstava ispunila misiju koju je njena autorka imala na umu kada je svoju potresnu, ličnu priču, odlučila da postavi na scenu. Zarad onih koji su prošli putem izlečenja ili sada njime hode, Minja se svojim umetničkim činom potpuno ogolila na pozornici, pruživši nadu i optimizam svima koji biju svoju bitku sa rakom i to je publika prepoznala. „Zahvalna, veoma zahvalna! Svi mi koji smo radili na predstavi Bravo za klovna stalno smo preispitivali to šta ostavljamo gledaocu. Jesmo li otvorili vrata veri, nadi i ljubavi? Da li je jasno da je najmračnije pred svitanje? I još mnogo da li, je li, ako…Hvala od srca, draga publiko, na glasovima jer oni su vetar u leđa našem Klovnu. Zahvalni smo i portalu Hoću u pozorište na ukazanoj pažnji i posvećenom bavljenju pozorišnim stvaralaštvom“, izjavila je Minja Peković kada je saznala za nagradu.

Upravnik Narodnog Pozorišta Subotica Miloš Nikolić, naglasio je da ovo još jedna nagrada kojoj se iskreno radujemo. “Pozorište postoji zbog publike i zato su nagrade koje vam dodeli publika posebne, a ova je veliko priznanje za našu kuću. Ponosan sam na Minju i njenu ogromnu hrabrost da se upusti u izazov i stvori predstavu koja je postala simbol snage i nade u teškim životnim trenucima. Nadam se da će ova predstava i nagrada podstaći i druge umetnike da istražuju nove teme i da stvaraju predstave koje inspirišu, kako stvaraoce, tako i publiku. Minja je svima dala najbolji mogući primer, svojom potresnom pričom i hvala joj na tome.“

Nagradom za najbolju predstavu sezone prema publici koja je glasala na portalu „Hoću u pozorište“, predstava „Bravo za klovna“ je dobila zasluženo priznanje za svoju izuzetnu umetničku vrednost. Kada čujete komentare kolega, kritike, publike… „Minja je vrh“, „malo je reći da nas je izula iz cipela“, „rekla je sve ono što smo prošle, a nismo imale snage da o tome progovorimo“, „ona je naš glas“, „doslovno nas je prikovala za stolice“, ne možete ništa drugo nego da budete ponosni što na repertoaru imate najtežu glumačku formu, monodramu junakinje koja na sceni glumi sopstveni život u nadi da će njena priča zaceliti vlastite i tuđe rane. „Bravo za klovna“ je predstava kojoj želimo dug scenski vek, kako bi već od septembra, u novoj sezoni, svi dobili priliku da vide dokle seže ljudska i umetnička hrabrost, stoji u saopštenju Narodnog pozorišta Subotica.