Treća i poslednja premijera, predstava “Bog masakra” Narodnog pozorišta

Drama na srpskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta izvešće u subotu, 21. maja na sceni Jadran sa početkom u 19:30, treću i poslednju premijeru u ovoj sezoni, predstavu “Bog masakra” po tekstu Jasmine Reze, a u režiji beogradske rediteljke Jane Maričić.

Ovo je predstava u kojoj se dva roditeljska para nalaze da prodiskutuju i proanaliziraju problem koji je nastao između njihovih devetogodišnjih sinova. Dečaci su se potukli i njihovi roditelji će pokušati da reše taj problem, međutim današnji roditelji su po mom osećanju pod velikim pritiskom izvrsnosti da sve rade pažljivo i kako treba, pod pritiskom korektnosti i asertivne komunikacije, uvažavanja tuđih emocija, a kako se još uvek ne snalazimo dovoljno u tim nekakvim zahtevima, tako i ova naša dva roditeljska para će na uglavnom duhovite, ali i potresne načine ispoljiti neke neočekivane emocije, u prvom redu agresiju. Čast mi je da radim u pozorištu koje slovi za najbolje u zemlji i pre svega po pitanju snage, raznolikosti i potencijala glumačkog ansambla. Olja Đorđević, umetnička direktorka Narodnog pozorišta je predložila da radim ovaj komad i mislim da smo sa glumačkom ekipom napravili jedno novo i drugačije čitanje ovog komada, koji je često izvođen širom sveta i po evropskim pozorištima ali i u Americi na Brodveju, rađen je više puta i u našoj zemlji u nekoliko gradova i čini mi se da smo našli neku meru između komičnog, a ipak sa druge strane jedne studiozne analize današnjeg otuđenog sveta i pre svega porodičnih i roditeljskih vrednosti koje su specifične za ovaj trenutak. Želimo da ponudimo jednu neobičnu predstavu koja je koliko komična, toliko i potresna”, kaže rediteljka Jana Maričić.

Glumica Sanja Moravčić u predstavi igra Veroniku Ulije, majku koja dočekuje drugi bračni par da razreše te dečije probleme. “Ja sam jedna majka iz današnjeg vremena sa našim pogledom i rediteljkinim podstrekom da prikažemo te današnje majke koje se trude da budu divne, dobre, spremne, načitane sa raznoraznim uputstvima kako danas biti uspešna majka koja ima divnu decu, a da sve to bude tako moj trud je stvarno jasan, ali onda stvari izmaknu kontroli i valjda ono što je svakom ljudskom biću ispod svega toga izađe na videlo, ali stvari se posle odvijaju u jednom drugom pravcu od onog kako sve počinje. Bilo je izuzetno zanimljivo na probama i čekam publiku. Drago mi je da imamo jednu hrabru rediteljku koja je tekst sublimirala, čini mi se da će biti jedna uzbudljiva predstava i za one koji imaju decu, ali i za sve druge mlade ljude koji nemaju decu, ali imaju svoj stav o današnjem svetu”, istakla je ova subotička glumica.

Jelena Mihajlović igra Anet Rej, jednu potpuno drugačiju majku nego što je Veronik, ali ističe da ono što je bilo jako inspirativno u procesu pripreme predstave, je zadatak da se pod pritiskom izvrsnosti napravi čitav taj put od susretanja roditelja i pokazivanja u svom najboljem svetlu, do one druge, suprotne strane. “U samoj drami počinje se od toga kako su se ta deca potukla i za roditelje je to najvažniji trenutak da reše probleme. Razmišljajući o njihovoj budućnosti, taj pritisak počinje da raste, jer živimo u veoma komplikovanom vremenu kada je nemoguće sagledati šta je prava odluka koja nosi najmanje posledica. Od tog pritiska svako od njih pojedinačno ima svoje trenutke nekog pucanja, a ono što je jako važno je da je čitava predstava jako duhovita, jer ima i kritički odnos ne samo prema likovima, nego i prema svetu u kojem oni žive i ta duhovitost izlazi iz naše svesti o tome šta proživljavaju ti ljudi. To nije podsmeh i neka komika koja bi te likove izložila nekonstruktivnoj kritici i mislim da će publika sigurno prepoznati taj duh predstave i način na koji je smišljena, jer na kraju krajeva živimo u istom svetu i pod istim pritiskom”, dodala je ona.

U predstavi igraju Sanja Moravčić, Jelena Mihajlović, Igor Greksa i Miloš Stanković, kostime je uradio Marko Marosiuk, a muziku kompozitor Božidar Obradinović. Predstava će se do kraja meseca igrati još dva puta, 23. i 30. maja.