Premijera predstave “Otelo” Drame na mađarskom jeziku

Glumci Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, odigraće u utorak, 20. decembra drugu premijeru. Reč je o predstavi “Otelo”, reditelja Zoltana Puškaša, za koju je tekst preveo Laslo Marton.

“Ja sam karijeru počeo u Subotici i velika mi je čast što mogu raditi sa izuzetno kvalitetnim glumcima. Ja mislim da je “Otelo” tako dobro napisano, jer stručnjaci kažu da je kod Šekspira ovo najbolja tragedija jer je uvek aktuelna. Mi samo gledamo oko sebe, a to se zove ljubomora. Što se tiče čovečanstva to je veliki greh, uvek ćemo biti ljubomorni na sve i zato sam ja izabrao ovaj tekst. Jako sam srećan što sam ovde, glumci su fenomenalni i toliko mi je drago jer su lepo radili i mislim da imaju priliku da prikažu koliko su profesionalni i kvalitetni glumci”, naglasio je reditelj Zoltan Puškaš.

“Zoltan Puškaš nam je poznat ne samo kao kolega, glumac i reditelj, nego i kao bivši student Akademije umetnosti u Novom Sadu sa kojim smo ili zajedno studirali ili smo ista generacija. Moram reći da su za nastanak ove predstave bila presudna dva faktora, jedan je poznanstvo i zajednička ljubav prema pozorištu, koja uvek daje sigurnost i samopouzdanje ne samo glumcima nego i reditelju, a drugi izbor teksta koji čuva vizuelno i poetičko bogatstvo dela, a sam tekst drame je na današnjem govornom jeziku. On pretvara klasičnu tragediju u sadašnjost bez direktnog ažuriranja, što čini predstavu stalnom potrebom, osvedočenjem, ispitivanjem i potrebom za istinom. Pozorišta ovaj komad stavljaju na repertoar jer je uvek aktuelan, baš zbog toga jer ljudi sopstvene sumnje stalno projektuju na strance”, ističe Petronela Kermeci, umetnička direktorica Drame na mađarskom jeziku .

“Uvek je veliki izazov igrati Šekspira, to je kruna glumačke profesije. Mi smo počastvovani i hvala rukovodstvu pozorišta što nam je dalo priliku da igramo ovu predstavu. Ubeđeni smo da će i publika sa velikim očekivanjem pristupiti predstavi i da će ona doživeti veliki uspeh”, rekao je glumac Arpad Černik.

“Otelo je jedno od najznačajnijih drama Vilijema Šekspira, a ono što će u našoj izvedbi biti jako dobro je to što je tema prebačena u savremeno vreme, dakle kostimi i scena su moderni”, kazao je Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta.