DruštvoAktuelno

Srbija sve bliža uvođenju “Amber Alert” sistema

Direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu Igor Jurić, rekao je da se za jedan dan više od milion ljudi odazvalo pozivu i uključilo u akciju za uvođenje sistema “Amber Alert” u Srbiji.

On je poručio da je došlo vreme da se sistem “Amber Alert” uvede i da smo vrlo blizu toga,  dodao je da je u MUP-u imao veoma konstruktivne razgovore i najavio snimanje nastavka spota o tome kako taj sistem funkcioniše. “Mi se sada nadamo da ćemo nakon formiranja tima koji je u proceduri, a koji je bio na inicijativu ministarstva unutrašnjih poslova, da ćemo krenuti sa radom. Ja sam i juče u komunikaciji sa ministrom Gašićem, kad sam mu se i zahvalio na podršci koju smo dobili od njega, on je rekao, vreme je da prestanemo sa zahvaljivanjem i da krenemo sa poslom i to jeste jedan ohrabrujući signal”, rekao je Jurić za Tanjug.

Poručio je da dok se ne uspostavi sistem, neće stati sa inicijativom i sa samom kampanjom. Sistem “Amber Alert” služi za obaveštavanje najšire javnosti o nestanku dece i već se koristi u SAD i velikom broju evropskih zemalja, a prema njegovim očekivanjima, ovaj sistem u Srbiji trebao bi da bude uveden do kraja godine.