Ministar Erlić posetio hrvatsku zajednicu

U petak je Ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Šime Erlić boravio u poseti hrvatskoj zajednici u Srbiji u okviru koje je posetio sedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini kao i Hrvatski dom ­– Maticu.

Razgovarali smo o programu prekogranične saradnje institucija Hrvatske i Srbije u vrednosti od 1,5 miliona evra a koji ima za cilj privrednu, demografsku, socijalnu i društvenu revitalizaciju prekograničnog prostora s naglaskom na Hrvate u Srbiji. Iz godine u godinu ovaj program uključuje sve više organizacija a do sada je pedesetak udruženja koristilo ova sredstva, rekao je ministar Erlić dodajući da će se istim poboljšati prekogranična saradnja i jačati kapaciteti Hrvata u Srbiji u različitim područjima.

Erlić je još dodao da su razgovori vođeni i na temu evropskih projekata kao što je INTERREG koji se rade po evropskim metodologijama. Ovaj prekogranični program vredan je 38 miliona evra trenutno je otvoren i u toku je evaluacija projekata.

Hrvati u Srbiji su unazad nekoliko godina dobijaju veliku podršku od vlade RH u smislu kapitalnih projekata ali je važno istaći da je Ministartvo regionalnog razvoja i fondova EU izdvajalo dodatna sredstva kako bi udruženja, crkva i pojedinci osetili tu podršku, rekla je Jasna Vojnić, predsednica HNV-a dodajući da je u prošlom razdoblju puno udruženja ostvarilo velike rezultate i u smislu kapitalnih ulaganja , infrastrukture ali i sadržaja.

Pohvaliću sve koji su učestovali u projektima jer imamo visok nivo finansijske higijene. HNV koordioniralo je projektom i svaki euro-dinar je utrostručen i tranparentno usmeren.

Predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov rekao je ovom prilikom da utrostručena sredstva jesu pokazatelj da hrvatska zajednica svoje potrebe može kvalitetno apsorbovati odnosno da je istu čine sposobni, kvalitetni ljudi i kompetentne institucije.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *