Ivica Dačić i Gordan Grlić-Radman učestvovali na 144. Velikom prelu

Ministri inostranih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić-Radman, učestvovali su i na ovogodišnjem 144. po redu Velikom prelu, koje je u subotu, 28. januara održano u fiskulturnoj sali Tehničke škole “Ivan Sarić” u organizaciji HKC „Bunjevačko kolo“.

“Zaista smo ponosni da je otopljavanje odnosa između Srbije i Hrvatske prešlo na delo, da nije ostalo na rečima i da ćemo zaista nakon nekog vremena osetiti sve dobrobiti poboljšanih odnosa. Ono što je jako važno jeste da se o otvorenim pitanjima razgovara, dve godine nije bilo susreta između najviših zvaničnika vlasti i mi sada nastavljamo ono što je započeto. U Hrvatskom nacionalnom vijeću radujemo se da će se početi rešavati otvorena pitanja i u obrazovanju, da neće biti straha oko upisa dece na nastavu na hrvatskom jeziku, da će se otpočeti rešavanje pitanja Školskog centra, da Hrvatsku riječ nećemo morati tražiti ispod pulta, da će se pozitivna percepcija u medijima o Hrvatima u medijima menjati i da će na kraju svi pripadnici hrvatske nacionalne manjine osetiti poboljšanje odnosa”, istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

“Nastavljamo sa izgradnjom dobrih odnosa i uveren sam da će i oni koji su s razlogom imali sumnje da se stvar neće primiti na način na koji smo mi to očekivali ipak biti razuvereni i videti da se ovaj posao nastavlja, a to je održavanje službenih sastanaka na najvišem nivou dve Vlade, na operativnim nivoima kada su po sredi dve politike, to je ono što je interes i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji i siguran sam da dvorana koja je puna i veliki i lep odaziv pripadnika hrvatskog naroda koji žive ovde, svedoči o tome da su i oni osetili da imaju više prostora, dobre atmosfere da se mogu slobodno okupljati i uživati u onome što je njihova tradicija i što je u krajnjoj liniji zajedničko zadovoljstvo”, rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj.

“Drago mi je što sam nakon dve godine video tu veliku zgradu, a tada sam digao jednu lopatu betona u temelje buduće Hrvatske kuće i mislim da to predstavlja jedan konkretan rezultat brige Republike Hrvatske i svih njenih institucija za postojanje hrvatskog identiteta i kulture i jezika Hrvata u Vojvodini i Srbiji, jer oni zaslužuju podršku hrvatske Vlade, a isto tako očekujemo i podršku Vlade Srbije. Izbor Tomislava Žigmanova za ministra za ljudska i manjinska prava je zalog da će Hrvati u Srbiji imati svoj glas. Hrvatska je ispunila sve svoje spoljno-političke ciljeve, mi želimo da to i Srbija ispuni pri ostvarivanju evropske perspektive i da ne ide samo preko Hrvatske, nego i uz nju”, rekao je Ministar Gordan Grlić-Radman.

Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska, manjinska prava i društveni dijalog, izrazio je zadovoljstvo što je Subotica nakon sedam godina ponovo domaćin sastanka visokih zvaničnika Srbije i Hrvatske.

“Radujemo se što smo obogatili plodnom i bogatom saradnjom odnose kada su u pitanju ključne institucije srpske zajednici u Republici Hrvatskoj i što smo omogućili susret između visokih predstavnika dveju država, pokazujući uprkos svim eventualnim sumnjama da smo most u saradnji i da smo sa našim partnerima iz srpske zajednice trajno posvećeni stvaranju pretpostavke za redovnu komunikaciju između dve države i radujemo se što je ta vrsta naših nastojanja urodila plodom, da se ona obogati i susretima na najvišem nivou i da su sastanak Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića u Davosu za posledicu imali još snažniju  mogućnost organizovanja ovakvih sastanaka sa ciljem da ono to opterećuje odnose, a to su otvorena pitanja, da se ista počinju i rešavati. U tom smislu ćemo i dalje prikazivati našu raspoloživost za te ciljeve, u veri da izazove sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice nastavljamo rešavati. Kada je u pitanju učestvovanje u procesu donošenja odluka, još uvek nije do kraja sprovedena vertikala i mi očekujemo da ćemo biti učesnici progresije prostora vlasti i kada je u pitanju Lokalna samouprava u Somboru i Subotici i isto tako želimo verovati da će ovo sve uroditi plodom da se i potrebe hrvatske zajednice za komunalnim i infrastrukturnim programima i kada je u pitanju institucija u okviru manjinske samouprave biti prepoznate kao realne i da će Republika Srbija rešavanje pomenutih nastaviti i dalje da podržava”, rekao je Žigmanov.

Gradonačelnik Stevan Bakić je u svom obraćanju istakao da je Subotica jedan moderan, multikulturalni grad evropskog šarma, na šta smo svi mi Subotičani ponosni. “To je nešto po čemu je Subotica specifična i po čemu će uvek biti posebna. Ovom prilikom pozivam sve druge da se ugledaju na taj zajednički život u našem gradu. Lokalna samouprava će podržavati sve institucije koje se bave očuvanjem integriteta hrvatske nacionalne zajednice, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriji grada Subotice”, rekao je Bakić i izrazio nadu da će prelo biti korak napred u razumevanju i jačanju zajedništva.