U Subotici je svečano otvoren Hrvatski dom – Matica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković, otvorili su u Subotici Hrvatski dom – Maticu, koje će ubuduće biti i sedište tri krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“. Hrvatski dom se prostire na 1.100 kvadrata, a njegovu izgradnju je u potpunosti finansirala Vlada Hrvatske sa 1,8 miliona evra.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, istakla je da je 23. jun 2023. godine za Hrvate u Srbiji veliki je dan, jer je Vlada Republike Hrvatske učinila nešto o čemu se pre nekoliko godina moglo samo sanjati.

Matica je samo logičan sled višegodišnjih napora našeg zajedništva i posvećenog rada za dobro Hrvata u Srbiji i to je ono što je Vlada Hrvatske učinila za nas. Presvečani trenutak je da bi se Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću zahvalila za darovani novac i ukazano poverenje, kao i da bi rekla kako svaki dinar koji uđe u našu zajednicu bude utrostručen i verujem da ste se do sada uverili u to, jer odnos uloženog u nas uvek bude nesrazmeran onome što vaša podrška na ovom tlu izrodi, jer navikli smo na suvoj zemlji uzgajati sočne plodove i onda kada sa neba padnu kapljice i kada svi župani daju podršku da krovna institucija može funkcionisati, kada se opštine udruže osigurati prevoz ili direktori udžbenike i kada se otvore domovi u Hrvatskoj za našu decu, kada se porodici popravi krov ili se pruži podrška pri popisu stanovništva, naše srce samo duboko povinutim kolenima može uzvratiti, ali vaša podrška ide u smeru da ćete uskoro učiniti da krovna institucija bude u prilici i davati. Devet otvorenih gradilišta trenutno imamo, jednako kako smo Maticu podigli u Subotici, podići ćemo je i u Monoštoru, Petrovaradinu, Sonti, Beogradu, Sremskoj Mitrovici, jednakim žarom i jednakom posvećenošću svaki od nas usmeriće svoje snage da svaki naš čovek dobije prostor, koji će mu s jedne strane pružiti sigurnost, a sa druge vetar da može slobodno leteti. Hrvatska je napravila dom u kojem su svi naši sunarodnici dobrodošli, jer ovo je naša zemlja i tu smo sagradili dom“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasila je da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zainteresovana za razvijanje sveukupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje. „Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, zajedničko nam je i mnogo toga lepog, ali i ružnog i svakako nije tajna da nas opterećuju teške posledice zajedničke istorije, što je neretko dovodilo do zahlađenja odnosa. Svako, pa i najmanje zahlađenje, uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica i to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom, u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i udovoljavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog ovog regiona. Izuzetno me raduje saradnja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koji su svojim zalaganjem doprineli tome da se svi mi ostali posvetimo mnogo više problemima i poteškoćama sa kojima se oni suočavaju i da se svi oni, bilo to u Srbiji ili Hrvatskoj osećaju cenjeno i sigurno u svom položaju. Srbija posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, infrastrukture, informisanja, kulture, političkog delovanja i nastavićemo da izdvajamo sredstva u mnogo značajnijem obimu u budućnosti“.

Andrej Plenković, predsednik Vlade Republike Hrvatske, izrazio je sigurnost da će Matica doprineti svim dosadašnjim aktivnostima i da će biti važna za dalje negovanje hrvatskog identiteta u Srbiji. „Dragi Šokci, Bunjevci, Sremci, Hrvati i Hrvatice u Srbiji, iako su vaši preci davno došli na ove prostore, većina još za vreme turske vladavine, neki još u srednjem veku, i dalje negujete svoje hrvatski identitet, jezik i kulturu. Hrvatska je ponosna na vas, jer čuvanjem svojih korena i običaja kojim donosite i raznolikosti i bogatstvo Srbije, poštujući pritom njene institucije, ali čuvajući hrvatski plamen u srcu. Ovaj Hrvatski dom – Matica nije mogao pronaći bolje mesto, nego da bude u Subotici, najvažnijem sedištu Hrvata u Srbiji, uz našu istinsku brigu i o Hrvatima koji žive u svim delovima Vojvodine i Srbije, ali verujemo da će upravo njegov projektni i konkretniji život, siguran sam doneti taj novi plamen u unapređenju i položaja Hrvata u Srbiji, ali i poboljšanju odnosa dve zemlje“.