DruštvoAktuelno

Ministar Radovan Fuks posetio Suboticu

Povodom Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, ministar nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuks posetio je u petak Hrvatsko nacionalno vijeće. Kraj školske godine bila je prilika da sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice razgovara o saradnji u oblasti obrazovanja i njenom jačanju, a povod su bile i nagrade koje su dodeljene najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Tradicionalno, priznanje “Crvena kravata” uručena je najboljem učeniku 8. razreda, a ove godine po prvi put dodeljena je i “Crvena mašna” za najboljeg srednjoškolca i “Crvena penkala” najboljem nastavniku.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, istakla je da je poseta ministra Fuksa prilika da se razgovara o kontinuiranoj, dugogodišnjoj i dobroj saradnji koju HNV ima sa Ministarstvom nauke i obrazovanja matične zemlje. “Potrebno je da možda malo pojačamo neke segmente, a koji se tiču pomoći našim studentima i učenicima u vidu udžbenika i doktorskih studija, razmene studenata, dakle da se kvalitet obrazovanja na hrvatskom jeziku ovde podigne. Ministar Fuks je izrazio veliku spremnost da nam pomogne i veliku nadu da će uskoro Hrvatski školski centar biti osnovan, u čemu će ministarstvo uzeti veće učešće. Uvek ima konkretnih zahteva kada razgovaramo, oni su išli u pravcu saradnje koja već postoji i da bude naša vidljivost i na stručnim skupovima koji se organizuju za direktore srednjih i osnovnih škola, u vidu pomoći oko nabavke i donacije udžbenika za učenike u nastavi na hrvatskom jeziku i konkretno za pet doktorskih studija, čime bi jezično osnažili našu zajednicu u Republici Srbiji”, naglasila je Vojnić.

Ministar Radovan Fuks ocenio je da je podržavanje nastave na jezicima nacionalnih manjina važno i mora dobiti podršku vlasti. “To je nešto što ne razdvaja, nego upravo obogaćuje i zbog toga i mi nastojimo pomoći nastavu na hrvatskom jeziku u Srbiji koliko god je to potrebno i očekujem jednako tako da će i Vlada u Republici Srbiji učiniti napore da se ona podigne na nivo koji daje jednu dodatnu važnost svima nama. U smislu podrške učenicima, ministarstvo će omogućiti doktorske studije određenom broju doktoranata u Republici Hrvatskoj na fakultetima koje studenti budu odabrali, sigurno da ćemo pružiti podršku i u tehničkom smislu, nadam se da će i Školski centar uskoro dobiti dozvolu u Subotici i da ćemo imati zadovoljstvo da zajednički opremimo taj centar i da to bude jedno mesto koje će biti otvoreno ne samo za hrvatsku decu, nego i za sve ostale, jer jedan takav sličan centar imamo i u Banja Luci i Republika Hrvatska pomaže i čini sve napore da dodatno unapredi samo izvođenje nastave. Razgovarali smo i o udžbenicima, mislim da ćemo i u tom smislu na određeni način da sufinansiramo i finansiramo udžbenike koji se koriste u školama, bilo da su to oni koji dolaze iz Republike Hrvatske ili one koji su sa srpskog prevedeni na hrvatski i u upotrebi su u školama koje izvode nastavu na hrvatskom jeziku”, dodao je Fuks.

Na svečanosti koja je održana u Velikoj većnici, nagradu “Crvena penkala” dodeljena je učiteljici Ani Čavrgov, koja u nastavi na hrvatskom jeziku predaje 20 godina. Titulu “Crvena kravata” za postignute uspehe je dobila Lea Vojnić, đak generacije u OŠ “Matko Vuković”, dok je nagradu “Crvena mašna” za zapažene rezultate i uspehe postignute u nastavi i na takmičenjima dobila Leona Matković, učenica Gimnazije “Svetozar Marković”. Nagrade su dobili i učenici koji su postigli zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima, kao i u ekipnim ili pojedinačnim takmičenjima.