Knjiga „Ti si ta“ – podrška svim ženama obolelim od raka dojke

U Subotici je održana promocija knjige „Ti si ta“, autorke Ane Dornik iz Beograda, koja se pre tri godine suočila sa dijagnozom raka dojke. Knjiga je prepoznata kao psihološka podrška devojkama i ženama koje se leče od ove bolesti i do sada je donirana na mnoge institute, klinike, u bolnice i domove zdravlja širom Srbije i regiona, a deo otkupljenog tiraža koji je predstavljen na promociji u našem gradu, doniran je subotičkoj Bolnici i pacijentkinjama koje u ovu zdravstvenu ustanovu dolaze na kontrolu, ili su u procesu lečenja. Knjiga puna ličnog iskustva, kako same autorke, tako i njenog okruženja i emocija, ima za cilj da osnaži i pomogne obolelim ženama na putu njihovog lečenja, ali i da ih podseti na to da su samo ljubav, samopoštovanje i sreća isključivo stvar lične odluke.

Ana Dornik je septembru 2020. godine saznala za dijagnozu karcinoma dojke, a nakon dva meseca meseca i radikalne mastektomije krenula je sa hemoterapijama. “Sećam se, tog dana dok sam čekala svoju prvu terapiju, shvatila sam da smo mi kao ljudi jako mali naspram života, a živimo ga kao da smo nedodirljivi i onda nas isti taj život zapravo demantuje. Shvatila sam i koliko je vreme relativna stvar i da je na kraju sve relativno osim odluke da budemo dobro i da izlečimo sebe, a ne da očekujemo od drugih da će nas izlečiti, jer često mi postavljaju pitanje ko mi je bio podrška na mom putu lečenja. Ta moja dijagnoza svakako je bila propraćena i mogu reći nekim razočarenjima, premda ja zaista izbegavam taj termin, jer nemam nikakva očekivanja, a pogotovo ih nisam imala pred sam kraj svoje borbe i sećam se da sam čekala da me prozovu na hemoterapiju, hiljadu istih pitanja mi se vrzmalo po glavi zašto meni, zašto meni i to je bio jedini momenat kada sam ja sebi dozvolila da se to pitanje javi i na njega nisam imala odgovor. Bila sam jako ljuta moram da priznam, jer mi očekujemo da ćemo uvek imati neki odgovor i onda kada ga damo nikada nije ispravan i upadamo u tu improvizaciju i interpretaciju da možda nisam bila dobra majka, supruga, drugarica, a suština je da sam ja odložila odgovor na to moje pitanje i da mi vreme to samo pokaže. Rekla sam sebi Ana, daj sebi vremena, ostani nežna prema sebi, jer dovoljno je grubo sve ovo što ti se dešava i sećam se prozvali su me na terapiju, ušla sam u tu prostoriju gde apsolutno nisam videla sebe, to je bio jedan potpuno novi prostor gde sam znala da ću dolaziti neki izvestan period i da će taj protokol lečenja opredeliti moj život, htela ja to ili ne u nekom budućem smeru, u kojem ja sada to vidim, ali tada nisam znala i verovala da ću živeti ovo što živim sada, ali sam potajno verovala, jer lepota vere jeste u tome da verujemo i u one stvari koje ne moramo odmah da vidimo. Tada sam prvi put pitala ženu koja je sedela pored mene Kako si?, znam da se potpuno iznenadila mojim pitanjem, jer je to niko nije pitao ili su je, kako ona kaže, svi pitali iz kurtoazije i nekako sam shvatila da sam potrebna tim ženama i tada je počela ova moja životna priča i misija da osnažujem žene i znala sam da sve one čekaju na nekog ko će biti njihov glas”.

Ana je svoje prve korake u pružanju podrške obolelim ženama kroz svoje iskustvo, napravila na društvenim mrežama pišući tekstove. “Za pisanje tekstova kažu da je vrlo isceljujuće gotovo za sve ljude bez obzira na problem i uvidela sam lepotu tog pisanja. Kasnije sam osnovala Udruženje Žena uz ženu i okupivši tu zajednicu bila sam osnaženija da svoj život i tu ranjivost prenesem na stranice knjige, da ogolim sebe i kažem da je u redu da imamo sumnje, strahove, padove, jer su to naše uspomene koje imaju za cilj da nas naprave boljim i mudrijim ljudima”. Knjiga „Ti si ta“ je izašla u maju 2022. godine i prepoznata je kao psihološka podrška i vodič svim ženama. Do sada je donirana na institute širom Srbije i regiona, a njena promocija u Subotici, prema rečima Ane Dornik, ima za cilj da predstavi borbu protiv karcinoma dojke u jednom pozitivnom kontekstu. “Potrebno je da podsetimo na te žene koje prežive, na njihove životne priče, na životna uverenja sa kojima su se one vodile da bi preživele i ostale pozitivne, jer i zdrav čovek nebrojeno puta upadne u depresivna stanja i ne zna kako iz njih da se izvuče, pa kada možda čuje jednu ovakvu životnu priču, onda se milimetar pomeri ili izmesti i to je već jedan napredak za njega, ali i da ta žena koja prođe ovakav ili sličan životni izazov ima sigurno šta pametno da kaže za onoga što hoće da čuje”.

Ana Dornik je od kompanije „Avon“ i Fonda B92 dobila Nagradu za životno delo za 2022. godinu, za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke. “Vi kada u jeku borbe sa tom bolešću odlučite da vodite druge žene i budete dobar primer, onda je to mnogo teže nego samo sebe da vodite, jer imate odgovornost. Kroz udruženje Žena uz ženu koje je osnovano sa ciljem da okupi žene koje boluju od raka dojke, dali smo izuzetan doprinos prevenciji i skriningu, organizujemo brojne panele, kongrese, konferencije, besplatne ultrazvučne preglede, podižemo svest, pozivamo na važnost preventivnih pregleda, tako da sve pomenuto što se ogleda i kroz moje individualne projekte je bilo nagrada za sve ono što sam uložila, a uložila sam ljubav prema ženama. Ja ne živim za nagrade, već za dela koja će me dovesti do njih, tako da je ona možda bila samo logičan sled tih dela za koje sam živela i dan danas živim. Za mene je najveća nagrada kada dobijem povratnu emociju od žena koje sretnem, a sve ostalo je apsolutno manje važno”.

***

Pitaju me često da li je knjiga teška. Ja ne znam odgovor na to pitanje, jer svako od nas to drugačije doživljava, ali ono što znam je da je životna i nosi jednu životnu borbu koja može biti svačija i ovo nije moja priča. Promocija ove knjige nije organizovana sa ciljem da prikaže moju priču, jer nije važno što je moja, ona može biti svačija, jer svako od nas će se susresti sa ženom koja boluje od karcinoma dojke, ili će na žalost oboleti, jer takva je statistika da jedna od 8 žena dnevno oboli od ove opake bolesti u Srbiji i vrlo je važno da kada pročitamo knjigu i kao zdrava osoba, da znamo kako se žena suštinski oseća. Znate li koliko sam dobila poruka od prijatelja koji su je pročitali, pa su rekli „Čoveče, ja tek sad sve shvatam, o čemu si ti u tim trenucima razmišljala, a da ja to nisam ni primetio ili primetila“, tako da se u knjizi „Ti si ta“ nalaze iskustva i mojih prijatelja koje ni ja tokom moje borbe nisam pitala kako su oni prošli kroz moju životnu priču, jer sam ipak ja „nosila koplje u rukama“ i bila fokusirana da pobedim, a tu su i iskustva drugih žena, tako da knjiga ima za cilj da podseti na to da su samo ljubav, samopoštovanje i sreća isključivo stvar naše odluke.

***

Žene su se zaista pronašle u ovoj knjizi, zato što sam dala sebe na dlanu, jer mislim da smo svi mi umorni da glumimo hrabrost i znam da svi želimo da budemo ranjivi i čekamo da to neko prvi pokaže, pa da kažemo „Uh, to mogu da budem sad i ja“. Često dobijam komentare u kojima mi žene pišu da mogu snažnije i odlučnije da se bore, da ako sam mogla ja mogu i one i to jeste suština. Ja u heroje kao individue ne verujem, jer svi smo mi heroji, ko želi da izleči sopstvene rane i da to svoje iskustvo podeli sa drugima, da bi i oni na svoj način to mogli da urade.

***

Okolnosti koje nas zadese kroz život su manje važne, a ono što je važno je kako ćemo na njih odreagovati, jer ako mi ne reagujemo na njih, one će na nas i tada ćemo početi da primećujemo sve probleme, izazove, prepreke, sve što prosto donosi jedna nemila situacija. U borbi sa rakom dojke neko bi rekao „Šta je tu dobro, kakva je to dobra okolnost“, ali to je samo definicija koja mene nije odredila i to je poruka ženama, da ih ta definicija ne odredi na tom putu gde žele da stignu, jer sreća je stvar naše odluke i ako mi odlučimo da budemo srećni, mi ćemo odlučiti da budemo odmah i sada. Preko sadašnjosti mi na žalost ne možemo da kreiramo budućnost, mnogo nas živi iščekujući tu sreću, jer „biću srećan samo ako se zaposlim, kada se razvedem, udam, dobijem dete, bolji posao, povišicu“ ili šta god, a iščekivajući tu sreću mi ulazimo u stanje koje suštinski nju ne opisuje i stalno nešto iščekujemo, a  uspeh je stvar dobrog stanja, fokusa i odluke.