U Subotici promovisana turijska “Kobasicijada”, Crvenom krstu donirano 50kg sveže kobasice

Nadaleko poznatu kobasicu iz Turije, naši sugrađani danas su imali priliku da probaju po 37. put u okviru promocije Kobasicijade, koja će se u ovom malom vojvođanskom mestu održati krajem februara po 39. put.

Iako su mnogi željno iščekivali da probaju ukusnu pečenu kobasicu u kifli, iz tehničkih razloga to ovoga puta nije bilo moguće, ali je zato u ponudi bila sveža i prosušena kobasica koja se mogla kupiti po promotivnoj ceni od 600, odnosno 900 dinara za kilogram. Ni ove godine nije izostala tradicionalna donacija Crvenom krstu, pa je za potrebe Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike udruženje “Kobasicijada” doniralo 50 kilograma sveže kobasice.

“Želim da se zahvalim Gradu Subotici što nam je izašao u susret i omogućio da priredimo promociju naše manifestacije, koja će se krajem februara održati u Turiji, a ja se nadam da ćemo ovu saradnju nastaviti i ubuduće. Došli smo da malo izreklamiramo ovaj naš proizvod, mada znam da Subotičani itekako znaju kakvog kvaliteta je naša kobasica. Mi smo inače humanitarno udruženje, tako smo i registrovani i nama je puno srce kada možemo nekome da pomognemo. Znamo da je ovo možda malo, ali uvek dajemo u skladu sa našim mogućnostima”, rekao je Željko Popić, predsednik udruženja “Kobasicijada”.

Ispred Crvenog krsta na donaciji se zahvalio Miodrag Varo, stručni saradnik za socijalne aktivnosti.

“Ovo udruženje je i ovog puta pokazalo svoj humanitarni karakter, a ovih 50 kilograma kobasice će zavšiti u obrocima korisnika Narodne kuhinje i Prihvatilišta za beskućnike u nekoliko narednih dana. Gradska uprava je za ovu godinu izdvojila 36,7 miliona dinara za funkcionisanje Narodne kuhinje što jeste dovoljno, ali svaka donacija dobro dođe i kroz nju mi možemo da obogatimo naša jela”, dodao je Varo.

Turijska “Kobasicijada” održaće se od 24. do 26. februara. Nakon deset godina od kako je oboren Ginisov rekord u pravljenju najveće kobasice na svetu, organizatori će i ove godine pokušati da obore sopstveni rekord. Biće napravljena kobasica duga 2.039 metara, a najveća kobasica na svetu u centar sela biće izneta u subotu, 25. februara tačno u podne. Istog dana u večernjim satima koncert će održati Seka Aleksić, a u nedelju, 26. februara na glavnoj bini nastupiće kulturno-umetnička društva. Prvog dana Kobasicijade, u sportskoj sali održaće se takmičenje u pravljenju kobasica, za koje se do sada prijavilo preko 20 ekipa iz zemlje i regiona.