Miodrag Varo: “Prihvatilište za beskućnike sada je dostojno potreba svojih korisnika”

Prihvatilište za beskućnike koje se od prošle godine nalazi u prostorijama Mesne zajednice “Bajnat” na adresi Braće Radića br. 83, svoje nove prostorije korisnicima je otvorilo 13. decembra prošle godine.

Do kraja 2022. godine, 9 naših sugrađana je koristilo usluge smeštaja, međutim nakon praznika i dolaskom hladnijeg vremena ukazala se potreba za povećanjem kapaciteta, koji je pre desetak dana povećan na 12, kaže Miodrag Varo, stručni saradnik u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta. Trenutno se u Prihvatilištu nalazi 12 lica, 11 osoba muškog i jedna osoba ženskog pola. “Objekat se sastoji iz više prostorija, tako da smo u mogućnosti da obezbedimo posebno mušku, a posebno žensku spavaonu, korisnici imaju zajedničku prostoriju sa trpezarijom, kuhinju i toalet, što doprinosi jednoj toploj i kućnoj atmosferi i jednom ambijentu dostojnom svih onih potreba ljudi koji koriste usluge ovog smeštaja”, kaže Varo.

Kako ističe, za sada nema potreba za krevetom više, a u saradnji sa Centrom za socijalni rad zaposleni u Crvenom krstu su na dobrom putu da pojedina lica smeste u dom ili u neku hraniteljsku porodicu, što će, ukoliko bude bilo potrebe za tim, osloboditi dodatni broj kreveta.

“Ja se nadam da će Prihvatilište biti otvoreno do kraja sezone, odnosno do kraja februara, jer je u tom pravcu išao dogovor sa Gradskom upravom, a ukoliko čak i mart bude hladan, postoji mogućnost da smeštaj bude otvoren i početkom sledećeg meseca”. Kako kaže, situacija je sada sasvim drugačija u odnosu na onu koja se odvijala u nekadašnjem prostoru u Mesnoj zajednici Novo selo, gde su se sprovodile razne aktivnosti pa je Prihvatilište u nekoliko navrata otvarano i zatvarano, međutim ovde to nije slučaj. “Lokalna samouprava je za adaptaciju i rekonstrukciju prostorija opredelila 146 miliona dinara i zahvalni smo na tome Gradu, ali i na zalaganju predstavnicima mesne zajednice “Bajnat” da Prihvatilište dobije ove konture koje sada ima i da funkcioniše kako treba”, rekao je Varo.

Gradska organizacija Crvenog krsta je kao i prethodnih godina pružila potpunu logističku podršku u vidu opremanja prostorija nameštajem, krevetima i posteljinom. Korisnicima se pripremaju tri obroka dnevno, imaju užinu, voće, čajeve i tople napitke u neograničenim količinama. “Mislim da korisnici Prihvatilišta imaju sve kako bi se oporavili i skupili snagu za neko drugo vreme koje dolazi nakon što napuste prostorije smeštaja. Obezbedili smo jedan opšti lekarski pregled, nakon kojih su nabavljeni lekovi za sve naše korisnike, tako da oni redovno piju svoje terapije i odlaze na kontrolne preglede. Imamo naša dva volontera koji su 24 sata dežurni, a svakodnevno su na terenu i stručne službe naše organizacije koje licima pružaju psiho-socijalnu podršku, pričamo sa njima na terenu, tako da je atmosfera mnogo bolja i pozitivnija i drago mi je što vidimo da ono što radimo sada ima drugačiji efekat, u odnosu na prethodni period”, ističe Miodrag Varo.

Za upućivanje korisnika u Prihvatilište zadužen je Centar za socijalni rad, koji vrši procenu da li određeno lice ima pravo na usluge smeštaja, a čiji socijalni radnici povremeno izlaze na teren, razgovaraju sa korisnicima i pronalaze i neke druge mogućnosti za njihovo zbrinjavanje. “Moram da kažem da je saradnja Crvenog krsta sa Centrom za socijalni rad ove godine mnogo bolja što se tiče samog Prihvatilišta, što samo još više doprinosi pozitivnoj slici vezano za ovu situaciju. Pamtim godine kada smo imali i po 20 korisnika u Prihvatilištu, međutim moram da kažem da u poslednje dve godine, a pogotovo tokom pandemije je i šest kreveta nešto što je bilo dovoljno, dakle to je nešto što je do, kako Centra za socijalni rad, tako i do drugih mogućnosti za smeštaj lica. Ono što moram da kažem je da nisu svi socijalno ugroženi stanovnici kandidati za korisnike usluge Prihvatilišta, kako iz zdravstvenih razloga, tako i zbog lične odluke da ne žele da budu u takvom smeštaju. Tu postoji određeni kućni red, a neko to ne može ili ne želi da ispoštuje. Na nama je da ponudimo i da informišemo ljude da ovako nešto postoji, a ukoliko Centar za socijalni rad odredi, oni će biti smešteni u Prihvatilište”, zaključio je Varo.

Za funkcionisanje Prihvatilišta za beskućnike je iz budžeta Grada Subotice prošle godine izdvojeno 500 hiljada dinara, a Odlukom o raspodeli sredstava u 2023. godini, rad smeštaja biće podržan sa 870 hiljada dinara.