Bojan Šoralov: Prepolovljen broj iregularnih migranata na subotičkim ulicama

Priliv migranata prethodnih dana na teritoriji Subotice jeste veći. Od toga je podeljen procenat muškaraca i žena sa decom. Oko 70% pridošlih migranata regularno boravi u RS, tj regulisan im je status ili poseduju lične dokumente, dok je njih oko 30% iregularnih migranata koji ne poseduju nikakav dokument, kaže za sajt Subotica danas Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga i dodaje da postotak iregularnih migranata jeste zabrinjavajući ali svakodnevno se  radi na tome da taj postotak bude manji , da se migranti bez regulisanog statusa sklone sa ulica  i sprovedu  u prvi slobodni prihvatni centar.

Do pre samo dva meseca imali smo duplo veći broj migranata koji nisu posedovali lične dokumente. Sprovođenje mera odnosno kažnjavanje za ne poštovanje zakona bilo da su u pitanju migranti ili naši građani i dalje nastavljamo. Lokalna, pokrajinska i republička inspekcija  zajednički integrisano rade na terenu i posvećene su kontroli objekata gde imamo saznanje da borave strani državljani, kaže Šoralov i ističe daje do sada zatvoreno šest lokala koji ne ispunjavaju zakonske propise o radu, a u njima su bili smešteni  jedan broj iregularnih migranata, kao i regularnih.

Isto tako zahvaljujući operativnoj udarnoj grupi, koju je formiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policijskoj upravi Subotica razbijen je veći broj krijumčarskih bandi. Udarnu grupu predvodi žandarmerija i ona će nastaviti da ispunjava operativne zadatke u Subotici.

Načelnik Severnobačkog upravnog okruga još je istakao da se radi na uspostavljanju potpunog „brisanog prostora“, koji će se protezati od Sombora do Horgoša.  Jedan deo brisanog prostora na teritoriji Subotice je završen i on je pod potpunom operativnom kontrolom pogranične policije.

Na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture sa posebnim savetnikom ministra Draganom Jeremićem dogovorena je finansijska podrška za nastavak izgradnje kanalizacione mreže u mestima Mali Iđoš, Lovćenac i Feketić dok će se do kraja godine krenuti sa realizacijom projekta „Čista Srbija“ u okviru kojeg će Subotica (50), Palić (10) , Bajmok (25) i Čantavir (25) dobiti 110 km kanalizacije mreže. Kroz ovaj projekat Bajmok i Čantavir dobiće i dva postaje  za prečišćavanje otpadnih voda.

Od kada sam preuzeo ulogu načelnika Severnobačkog okruga, moj prvi zadatak je bio uspostavljanje saradnje sa svim državnim institucijama, kao i sa tri lokalne samouprave Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš. Uspostavljeno je svakodnevno izveštavanje od strane svih institucija prema Severnobačkom upravnom okrugu a samim tim je funkcionisanje okruga podignuto na viši nivo. Između ostalog i ako to nije definisano kao nadležnost okruga, svakodnevno sam u komunikaciji ne samo sa privrednim subjektima, privrednim licima nego i sa građanima, kaže Šoralov i dodaje da je sprovedena i potpuna kontrola rada inspekcijskih službi, pokrajinskih i republičkih i približavanje nadležnosti svih inspekcijskih službi građanima, kako bi u svakom monetu znali kada i kome mogu slobodno da se obrate za pomoć.

Kao načelnika odmah po stupanju na dužnost dočekao me je problem Kovid-19. Zahvaljujući tom povezivanju sa institucijama vrlo lako smo izlazili na kraj i sa tim problemom. Nakon toga na žalost došao je migrantski problem koji je sad u toku,  gde zajedničkim snagama radimo i na delovanju i rešavanju tog problema. Planovi za budućnost jesu potpuna saradnja sa svim državnim organima, ministarstvima, pomoć lokalnim samoupravama, pomoć u smislu daljeg razvoja grada i opština. Nastaviću dalju saradnju sa Vladom republike Srbije u cilju sve navedeno funkcioniše na mnogo  višem nivou, dodao je Šoralov.