Nedelja pravoslavlja od 11. do 17. aprila

Od 11. do 17. aprila u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” održava se tradicionalna Nedelja pravoslavlja, koju će činiti sedam programa, čiji učesnici i predavači su dugogodišnji saradnici i značajne ličnosti koje su proteklih 30 godina podržavale rad Centra, kako promocijom njegovog rada, tako i svojim gostovanjima.

“Preko 30 godina mi održavamo tradiciju u organizovanju Nedelje pravoslavlja i mi nikada nećemo odustati od toga iz prostog razloga što mislimo da pored očuvanja naše kulture, tradicije, duhovnosti i svega ostalog, prikazujemo i dovodimo ovde naše možda najbolje stvaraoce. Tu su književnici, likovni stvaraoci, muzičari, umetnici, teoretičari, istoričari, mislim da je Subotica gladna pravih vrednosti, one koje na neki način možemo eventualno da pročitamo u nekim knjigama, da vidimo u televizijskim emisijama. Svako veče je ovde prepuno publike, svi željno iščekuju da vide i čuju mnoge naše stvaraoce iz najrazličitijih oblasti stvaralaštva čoveka, da se druže sa njima. U toku tih promocija uvek se donese i jedan broj knjiga koje se ovde prodaju, autori ih predstavljaju, tako da je to jedno druženje na vrhunski način kako Subotičani očekuju”, istakao je Mile Tasić, predsednik Upravnog odbora SKC “Sveti Sava”.

I ovog 31. puta, SKC ”Sveti Sava” pozvao je na krajnji sever neke od najeminentnijih ličnosti iz srpskog kulturnog miljea – istorije, literature, muzike i arhitekture. Svečano otvaranje obeležiće izložba slika „Traganje za verom“, znamenitog beogradskog i srpskog arhitekte i majstora crteža, Stevana J. Mićića. Sa 43 crteža ugljem, ovaj produktivni graditelj i vizionar, publici će predstaviti niz imaginativnih ostvarenja, ambijenata i sakralnih građevina Svete Gore, Srbije i Evrope.

Predstavljanje zbornika radova „Eparhija Bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske Pravoslavne Crkve“ biće održano u utorak, 12. aprila. Zbornik je plod međunarodnog naučnog skupa u Bačkoj Palanci na kojem su, pored sveštenstva Eparhije Bačke učestvovali i naučnici iz oblasti filozofije, književnosti i sociologije, sa ciljem obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i njene centralne i neprikosnovene uloge u očuvanju srpskog naroda kroz vekove.

U sredu 13. aprila u galeriji Zadužbine Dušana Radića održaće se istorijska tribina “Istoriografski članci i rasprave”, jednog od najvećih i najuglednijih istoričara moderne srpske države. Akademik Vasilije Krestić, najeminentniji živi istoričar u Srba danas, vodeći je autoritet u odnosima Srba i Hrvata kroz noviju istoriju. Takođe, njegovo delo „Srbi u Ugarskoj“ i danas se smatra neprikosnovenim izvorom u opisu istorijskog položaja i života jednog naroda izvan negove matice.

Četvrtog dana Nedelje pravoslavlja, u četvrtak, 14. aprila u prostorijama Srpskog kulturnog centra Sveti Sava biće predstavljena knjiga dr Miloša Kovića „Velike sile i Srbi 1496 – 1833“. Istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Miloš Ković, jedan je od vodećih stručnjaka za odnose Srbije i velikih sila i veoma je aktuelna i polarizujuća ličnost na sadašnjoj  intelektualnoj sceni  Srbije. Dugogodišnji je gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Za vreme doktorskih studija na Univerzitetu Oksford, ovaj intelektualni disident objavio je i danas veoma cenjenu knjigu „Dizreli i Istočno pitanje“.

U petak, 15. aprila gost Nedelje pravoslavlja biće proslavljeni pisac i redovni član SANU, Miro Vuksanović. Akademik Vuksanović predstaviće svoja sabrana dela, od kojih je svakako najpoznatija trilogija „Semolj“, višestruko važno i jedinstveno književno delo u srpskoj literaturi. Vuksanović je pisac specifičnog jezika i stila čiji je, iako naizgled anahroni izraz, zapravo odraz neporecive mudrosti koja proizilazi iz jednostavnosti. Kao pisac, pesnik i naučni radnik, dobitnik  je svih prestižnih nagrada i priznanja u srpskoj književnosti i kulturi.

U subotu, 16. aprila biće predstavljen književni portret Vesne Kapor, dobitnice nagrade „Meša Selimović“ za najbolju knjigu u 2021. godini. Ovo je autorka vrhunske prozne veštine, kao spisateljica pripovedaka i romana. U sada već impresivnom opusu Vesne Kapor izdvajaju se zbirke priča „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ i romani „Tri samoće ili mesto nedovršenih stvari“ i „Nebo, tako duboko“. Njeni su karakteri često mali ljudi sa uhom na velikim istorijskim događajima, a naracija je puna dobrog sentimenta i samorefleksije.

Poslednje večeri Nedelje pravoslavlja, u nedelju 17. aprila nastupiće muzički duo Kalem. Članovi dueta Stefan Ilić (vokal, violina i kompozicija) i Dušan Popović Lipovac (gitara i kompozicija) predstaviće veoma zanimljivu fuziju starijeg balkanskog melosa i modernih žičanih aranžmana. Obojica vrsni i školovani izvođači, odnedavno potpisuju debitantski album „Mesečina“, čija je ideja da modernog slušaoca privuče tradicionalnom muzičkom nasleđu ovdašnjeg podneblja.

Svi najavljeni programi počinju u 19.00 časova u svečanoj sali Zadužbine Dušana Radića. Najavljenu izložbu slika će posetioci moći da pogledaju od 11. aprila do 10. maja svakim radnim danom od 10.00 do 14.00 časova. Sve programe zainteresovani će moći da pogledaju na youtube kanalu Srpskog kulturnog centra“ Sveti Sava“ danima u kojima su zakazani, ali od 20 časova.