Ambasador Izraela u RS posetio Suboticu

Ambasador Izraela u Republici Srbiji Jahel Vilan posetio je u utorak, 13. juna Suboticu a u Gradskoj kući primio ga je gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima.

U prijatnom razgovoru imali smo priliku da prezentujemo privredne, turističke, obrazovne i kulturne potencijale Subotice i Palića, rekao je gradonačelnik Bakić dodajući da je uspešno prezentovana i Privredna zona Mali Bajmok odnosno Slobodna zona kao i nekoliko razvojnih projekata. Usaglasili smo se da tražimo zajedničke interese i jačamo saradnju sa Izraelom a predstavili smo sve one posebnosti grada Subotice zbog kojih u nju dolaze strani investitori, ulažu u grad i otvaraju nova radna mesta, rekao je još Bakić i naglasio da je Subotica višenacionalna sredina u kojoj u toleranciji i suživotu funkcioniše više od 20 nacija.
Jedna od njih je i Jevrejska zajednica koja je ovde od druge polovine 18. veka i dala je veliki doprinos razvoju i napredku grada a lokalna samouprava je tu da da podršku i pomogne u svemu što je vezano za očuvanje njihovih običaja, tradicije, kulture i vere.

Gradonačelnik Stevan Bakić ovom prilikom najavio je nastavak saradnje preduzeća sa teritorije regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom.

Ukupna robna razmena preduzeća sa teritorije Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga sa Izraelom u 2022. godini iznosila je 6,6 miliona dolara što je za 210,1 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Subotica je imala veliki privredni razvoj prethodnih godina a to je postignuto zahvaljujući izvanrednom političkom i ekonomskom ambijentu koji je omogućila odgovorna i mudra politika mira i stabilnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića od koje se neće odustati, rekao je gradonačelnik i podsetio da su krajem marta 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban otvorili rekonstruisanu Sinagogu, koja je izgrađena 1902. godine.

Postoje i teme gde nam se stavovi razilikuju i zbog toga osećam žaljenje a to je pitanje priznavanje Kosova od strane Izraela, rekao je Bakić i istakao da se i pored toga moraju tražiti oblasti u kojima dve države imaju zajedničke interese.

Ambasador Vilan naglasio je da je ovo njegova prva zvanična poseta Subotici kao i da ona nije vezana samo za prošlost, koja je dakako važna nego i za sadašnjost i buduću saradnju Srbije i Izraela.
Pričali smo o raznim poljima saradnje a tiču se vodosnabdevanja, ekonomije i turizma rekao je Vilan i istakao da je i investitoru i turisti važno da kada negde dođe da se oseća lepo.