Zlatni pehar trke „Dužijanca” otišao u ruke Somborcima

Tokom vikenda koji je za nama veliki broj sugrađana uživao je u kvalitetnim trkama i bogatom programu, a bili su i svedoci obaranja novog rekorda staze, kao i ostvarenog najboljeg rezultata na hipodromima u Srbiji.

Pobednik prestižne i uz novi rekord najvažnije kasačke trke „Dužijanca 2023”, koja se odvijala u dva trčanja, i ove godine, kao i prethodne dve, je grlo iz odgajivačnice konja „Drim Kečer“ porodice Jokić, iz Sombora – Ejmi del Duomo, na čijim sulkama je bio Vladimir Pribić. Veliki pehar u trajno vlasništvo Branislavu Jokiću, ocu Nikole Jokića, uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Gradonačelnik je u okviru svečanog defilea istakao da je velika čast biti deo ovakve manifestacije o čijem značaju svedoče i njeni učesnici – najbolji kasači iz Srbije, ali i regiona, koji su došli ne samo da se takmiče, nego i da se ovenčaju slavom i vencem od žita i budu najbolji među najboljima.

„Subotica je grad koji je ispunjen bogatstvom tradicije, a jedna od tradicija na koju smo ponosni jeste i konjička trka ’Dužijanca’, koja je posvećena ’Dužijanci’ – tradionalnoj svetkovini kojom se označava kraj žetve. Кada je žetva uspešno završena, vredni ljudi sa ovih prostora mogli su konačno da odahnu, jer su završili naporne poslove na svojim njivama i obezbedili hleb za svoje porodice, kao i da se posvete proslavljanju ’Dužijance” – izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Kako konjičke kasačke trke „Dužijanca“ ne menjaju svoj status, tako je i ove godine jovaj dvodnevni trkački spektal okupio sjajna grla kako iz Srbije, tako i goste, kasače, iz Slovenije, Mađarske, pa čak i vozače sa Malte.

„O vrednosti i značaju “Dužijance” najbolje je rečeno u odgovoru našeg velikog Nikole Jokića, NBA šampiona i osvajača MVP priznanja velikog finala, koji je upitan da kaže koji je njegov najveći sportski uspeh, rekao  – ’Dužijanca’“, zaključio je Bakić.

O ukupnom pobedniku „Dužijance 2023” – odlučilo je najbolje vreme. Sve je išlo u korist grla Ejmi del Duomo, koje je u prvom trčanju prvo prošlo kroz cilj (1:13,8), dok je u drugom trčanju bilo drugo (1:14,3). Srebrno odličje pripalo je grlu Breno Laumar, treće mesto zaslužilo je grlo Jago D’Amor, četvrto grlu Fan de Belande, a peto Šarli du Brid.

Najbolje vreme grla Ejmi del Duomo, oko čije glave je po treći put uzastopno završio venac od žita, od 1:13,8 novi je rekord „Dužijance“, ali i novo najbolje vreme ostvareno na hipodromima u Srbiji.

Prvog dana programa (peti trkački dan) na gradskom hipodromu u Subotici, održano je šest trka, dok su u  nedelju  program otvorile dve trke kvalifikacija za „Probni derbi“. U okviru svečanog defilea prisutnima na Gradskom hipodromu, pored gradonačelnka Stevana Bakića, obratili su se i Miodrag Zagorac, predsednik Konjičkog kluba „Bačka“, i Lazo Vojnić Hajduk, u ime Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.