Splitska klapa Šufit oduševila Subotičane

Splitska klapa Šufit održala je koncert u subotičkoj Sinagogi koji je organizovala hrvatska zajednica u Republici Srbiji na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji. Događaju je prisustvovala, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Kulturni prostor hrvatske zajednice u Vojvodini i Republici Srbiji je bogat i razvijen ne samo putem delovanja naših kulturno umetničkih društava  nego smo u prilici da možemo biti domaćini događajima iz RH i na taj način dokazujemo da smo deo jedinstvenog kulturnog prostora hrvatskog naroda a sa druge strane smo zajednica koja je otvorena i spremna na interkulturalnu saradnju sa drugima, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov dodajući da je gradu predstavljen jedan nesvakidašnji kulturni program.

Klape su popularne ne samo kod hrvatskog naroda nego i kod drugih i večeras smo mi most, koji doprinosi kulturnoj razmeni između Republike Srbije i Republike Hrvatske, i njihovoj međusobnoj saradnji, uprkos svim izazovima, rekao je Žigmanov i istakao da se  saradnja između republika Hrvatske i Srbije odvija kao i da je kultura područje koje je najmekše i najpropusnije.

Nakon zagrebačkog kvarteta i koncerta katedralnog hora Albe Vidaković  HNV organizovao je još jedan kulturni događaj, koncert splitske klape Šufit, koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Posebna muzika koja identifikuje kulturnu baštinu Republike Hrvatske u subotičku Sinagogu privukla je ne samo pripadnike hrvatske zajednice nego i mnoge sugrađane kojima je ova vrsta muzike prijemčiva. I svi su jednako uživali u poznatim pesmama obrađenim na jedan sasvim nov ali originalan način.

Klapa Šufit jedna je od najboljih klapa iz Dalmacije, rekla je predsednica IO HNV-a Karolina Bašić dodajući da se za koncert tražila karta više, kao i da će se truditi da organizuju više ovakvih koncerata.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *