Održana konstitutivna sednica V. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća

Održana je konstitutivna sednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, na kojoj je 29 većnika predvođenih Demokratskim savezom hrvata u Vojvodini za predsednicu ponovo izabralo Jasnu Vojnić, koja će na njegovom na čelu biti i naredne četiri godine.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća izrazila je zadovoljstvo što će sa jedne jedinstvene liste, Hrvatsko nacionalno vijeće ponovo imati vetar u leđa u ostvarivanju velikog uspeha kao što je to bilo i u prethodnom sazivu, a u čijem radu je akcenat stavljen na institucionalno i kadrovsko osnaživanje, u čemu je ostvaren veliki uspeh.

“Hrvatska kuća u Subotici, rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu, Šokačka kuća u Vajskoj, kuća Monoštorske župe, prostori u Sremskoj Mitrovici i Sonti, dakle institucionalno smo se izgradili u prethodne četiri godine, sada imamo sve preduslove i počinjemo se osnaživati kadrovski, podizati kvalitet i osnaživati zajednicu, to je ono što nas čeka u petom sazivu, ali i jačanje saradnje sa Republikom Srbijom. U prethodnom sazivu smo izgradili veoma dobru saradnju sa Republikom Hrvatskom i imamo veliku podršku sa njene strane, a to je ono što moramo učiniti i sa našom zemljom. Naš zadatak će biti i podizanje nivoa prava u procesu pretpristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji”, naglasila je ona.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Karlo Ressler je rekao da je Hrvatsko nacionalno vijeće institucija koja ima trostruku ulogu po pitanju odnosa sa Srbijom, ostvarivanju prava pripadnika hrvatske nacionalne manjine i pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom, u kojima se Srbija trenutno nalazi. Istakao je da su Hrvati iz Vojvodine i Srbije ovde kroz vekove izgradili svoj identitet uprkos svim poteškoćama i da neguju taj identitet i danas, ocenjujući da je to ono na šta svi zajedno možemo biti ponosni i zahvalni.

“Druga spona je prema Srbiji i njenim institucijama jer Hrvati u Vojvodini žive, rade i doprinose ovde i to je jedna poveznica koja je normalna, prirodna i koju još treba produbljivati sa načinom da se nađu najbolja rešenja, kako bi Hrvati ali i ostale nacionalne manjine bile što zaštićenije na nivou evropskih standarda. Treća poveznica je ona prema Evropi, jer su Hrvati u Vojvodini kroz istoriju uvek bili okrenuti prema Evropi i civilizaciji i u tom kontekstu je njihova uloga koju vidimo i danas, zbog toga što oni jesu jedan od najglasnijih evropskih naroda u Srbiji, a verujem da će tako biti i dalje, a to će sve biti zadatak Hrvatskog nacionalnog vijeća i u budućnosti. Pristupni pregovori Hrvatske sa Evropskom unijom su veoma važni, znamo kroz šta je sve prošla i Hrvatska na tom putu, znamo da su standardi visoko postavljeni, ali verujem da to može dostići i Srbija”, naglasio je Ressler.

prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, napomenuo je da Ministarstvo u ovom sazivu pokazuje potpunu zainteresovanost za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a da je konstitutivna sednica Hrvatskog nacionalnog vijeća pokazala da Hrvati u Srbiji danas, pored toga što imaju prilike da ostvaruju svoja određena kolektivna prava, kao što su jezik, pismo, informisanje, kultura i obrazovanje na manjinskim jezicima, imaju jedan visok nivo svesti u smislu nacionalne organizovanosti u našoj državi.

“Drago nam je da po prvi put imamo i ministra za ljudska i manjinska prava koji dolazi iz hrvatske nacionalne zajednice i smatramo da je to jedan veliki iskorak u smislu zaštite i afirmacije prava pripadnika nacionalnih manjina. Nadamo se da će svi saveti u budućnosti raditi u punom kapacitetu i moram da istaknem da je upravo hrvatski nacionalni savet primer dobre prakse kako se može nivo kolektivnih prava nacionalnih manjina u Srbiji podići na jedan veći nivo. Želimo da u budućnosi stvaramo partnerske odnose između republičkih, lokalnih organa i nacionalnih saveta kao najvećih predstavničkih institucija nacionalnih manjina u Republici Srbiji”, dodao je Kurtović.

Nakon konstitutivne sednice je u Velikoj većnici održana svečana akademija povodom praznika hrvatske zajednice – Dana izbora I. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, na kojoj su dodeljena priznanja. Priznanje „Josip ban Jelačić“ posthumno je dodeljeno Petru Pifatu za sveukupni društveni rad i doprinos razvoju hrvatske zajednice, priznanje „Pajo Kujundžić“ uručeno je Udruženju „Naša djeca“ za doprinos razvoju nastave na hrvatskom jeziku, dok je priznanje „dr. Josip Andrić“ pripalo Jasni Melvinger za promovisanje i razvoj hrvatske kulture.