Šetnja za Tanju, Jasminu, Mariju, Jelenu

Oktobar je. Pink oktobar. Nižu se priče obolelih žena a svi mediji podsećaju na važnost preventive, iznose se statistike. Surove brojke, broj obolelih, preminulih. Stastistika je neumoljiva. Porast. Iza svakog tog broja je jedna žena. Tanja. Marija. Jelena. Branka. Jasmina. Mirjana.. Iza svakog broja je jedna porodica koja je uzdrmana. Koja brine. Koja se bori i moli za svoju zvezdu vodilju. Porodica koja se raspada pod bremenom dijagnoze. Iza svakog broja je žena sa dušom. Žena koja mora da se bori sa dijagnozom, da se bori za sebe, za svoje najmilije, za sve koje sa njom dele istu sudbinu. Svaka se bori na svoj način. Suze. I one su borba. Bes. I to je borba. Svaki udah je borba a predaha nema. U borbi postoje heroine. Žene koje se pored sebe bore I za sve druge. tatjana Antić. Naša Tanja. Znala je Tanja da je briga lakša kada se deli sa drugima, kada se teret drugu. jedna uz drugu. Tražeći pomoć sebi pomogla je svima nama, i podarila deo svog srca nama. Okupila nas je svojom energijom, svojim znanjem, usmeravala i učila I učinila da udruženje čiji je bila idejni tvorac, raste i razvija se i da svi zajedno budemo Jedna uz drugu kada je nateže. Borila se. Obasjala nam je put kao zvezda vodilja I otišla u beskraj. otišla da bude sa onima koji su otišli pre nje i da dočeka one koji će doće jer to je Tanja. Šetaćemo danas za Tanju, Jelenu, Jasminu, Mariju i sve druge noseći u srcu sećanje na njih  na stazu hrabrosti kojom su sve prošle. Zakaži pregled, jer si btna. Jer te neko voli…

U petak, 20. oktobra Udruženje za podršku žena obolelih i lečenih od karcinoma “Jedna uz drugu” organizovalo je sada već tradicionalnu šetnju koja je ove godine dobila naziv „Memorijalna šetnja Tanjinom stazom hrabrosti“ kada su se okupljeni prošetali od Trga slobode prema Dudovoj šumi, odnosno Radijalcu a nakon prigodnog programa i deljenja flajera. Članice udruženja skretale su pažnju na važnost preventivnih pregleda ali i podelile sa nama kako se suočavaju sa gubicima članica koji su na žalost neminovni.

Ove godine napustilo nas je mnogo dragih žena. Verujemo da smrt kada bolest uznepreduje dođe kao olakšanje iako je nama teško jer smo izgubile nekog sa kime smo provodile vreme, smejale se… Mi znamo da smo mi toj ženi pomagali, bili smo tu, smejali smo se, plakali i olakšali zadnje dane skrećući pažnju sa bolesti. Jedna naša članica je rekla “Ovde svi znaju kako se osećam a ne moram mnogo da objašnjavam”, rekla je Milica Pećerić, predsednica Udruženja koja je za njihovu Tanju, koja je idejni tvorac udruženja održala potresan govor.

Prošle godine nismo mogli da organizujemo šetnju jer je Tanja bila loše a sad smo zbog nje skupili hrabrost i iz ljubavi prema njoj rešili da šetnju održimo.

Šetnju su pored mnogobrojnih sugrađana podržali Zavod za javno zdravlje, Apoteka Subotica i Crveni krst..

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *