Rebalansom opredeljeno dodatnih 235 miliona dinara

Na 41. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice, koja je održana u četvrtak,  usvojeno je svih 17 tačaka dnevnog reda, a Zaključak o prihvatanju Izveštaja o ostvarivanju budžeta Grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra ove godine usvojen je jednoglasno, dok je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2023. godinu usvojena većinom glasova, 55 glasova „za“, četiri protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Obim budžeta Grada Subotice za 2023. godinu iznosi 9.488.372.000 dinara, što predstavlja povećanje tekućeg obima budžeta za nepunih 235 miliona dinara, rekao je gadonačelnik Srevan Bakić i dodao da su izmene prihoda i primanja budžeta izrađene na osnovu pokazatelja ostvarenja budžetskih prihoda u proteklom periodu tekuće godine i realno očekivane dinamike ostvarenja svakog pojedinačnog prihoda do kraja godine.

Za proteklih devet meseci ukupni prihodi i primanja budžeta ostvareni su u visini 73,86 odsto godišnjeg plana, što je za 24,56 odsto više u odnosu na njihovo ostvarenje u istom periodu prethodne godine. Ovi rezultati potvrđuju da smo planirali budžet u realnim okvirima, a da ćemo nastaviti sa tom praksom, jer jedan do dva loša poteza mogu sve da promene, potvrđuje ovaj drugi rebalans kojim se obim budžeta povećava veoma oprezno, za 2,54 odsto.

Predloženim izmenama, dodao je, tekući rashodi budžeta su povećani za 262.050.000 dinara. Usaglašeni su iznosi sredstava potrebnih za obračun i isplatu plata sa dobijenom saglasnosti Ministarstva finasija, usaglašeni su iznosi potrebnih sredstava za izmirivanje stalnih troškova i svih zakonskih obaveza gradskog budžeta kojima se obezbeđuje delatnost ustanova obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kulture i sporta, kaže još Bakić I istče da su opredeljena sredstva I za investiciona ulaganja u iznosu nešto manjem od dve milijarde i 41 milion dinara i da su ona projektovana u obimu koji je ostvariv do kraja budžetske godine.

Usvojenim rebalansom stvaraju se preduslovi da se započne nekoliko novih investicionih projekata. Pored izgradnje ambulante na Paliću, gde vrednost radova iznosi 99,6 miliona dinara, to su i rekonstrukcija i dogradnja objekata Predškolske ustanove „Mandarina“, u MZ „Dudova šuma“, u visini od 102 miliona dinara, i „Sanda Marjanović’, u MZ „Prozivka“, gde vrednost radova takođe iznosi 102 miliona dinara, kao i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU „Naša radost“, gde je opredeljeno 109 miliona dinara, od toga za radove 55 miliona dinara, a za opremanje 54 miliona dinara. Obezbeđena su i sredstva za investicioni projekat JKP „Vodovod i kanalizacija“ koji se odnosi na zamenu ispune na Vodozahvatu 1 u fabrici za prečišćavanje pitke vode, u visini od 100 miliona dinara,

Iz odborničke grupe SVM ističu da je stanje budžeta odlično odnosno da se planirani prihodi u potpunosti ostvaruju a iz razloga jer je privreda u odličnoj kondiciji.

Povećanjem budžeta za 2,5 posto ili 235 miliona s jedne strane iskoristiće se za izmirenje zarada zaposlenih odnosno za subvencije javnim preduzećima Subotica-trans, Vodovod , Stadion i Palić Ludaš a jedna od bitnijih investicija je svakako Dom zdravlja na Paliću, rekao šef odborničke grupe SVM Janoš Nagel.

Mi glasamo za izveštaje ali ne glasamo za rebalans budžeta, kaže Miroslav Milojević ispred odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu i kao ključnu zamerku navodi odlivanje budžeta u centralni i ne vraćanje istog u dovoljnoj količini.

Daleko više sredstava se odliva nego što se vraća u gradsku kasu. Pored dva ili više poslanika niko ne sme da govori na ovu temu a i što se tiče SVM-a i SNS niko na ovu temu ne diskutuje, jer postoji strah od otvaranja teme kada je Subotica, pre 2012. godine u potpunosti raspolagala svojim sredstvima.

Milojević se dotakao i rebalansa i komentarisao rebalans gde su sredstva odvojena za izgradnju pozorišta za 2024. i 2025 godinu. Gradnja se odužila a mi smo dobijali rokove koji su bili netačni, proizvoljni i u funkciji političkih kampanja . Od gradonačelnika smo čuli rokove i ovoga puta bio je realniji nego ranije i  dao  je naznake kada je realna mogućnost izgradnje pozorišta kao i informaciju  da se dokumentacija u vezi pozorišta potpuno izgubila.

Na početku današnje sednice Skupštine grada Subotice minutom ćutanja odata je pošta preminulom predsedniku Skupštine AP Vojvodine i lideru Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvanu Pastoru.

 

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *