Održano 9. veče Republike Srpske

9.Veče Republike Srpske održano je u subotu, 22. aprila u organizaciji Zavičajne zajednice Republika Srpska a pored velikog broja zvanica svečanu manifestaciju uveličali su predstavnici Predstavništva Republike Srpske, Gradonačelnik sa članovima Gradskog veća, predstavnik Saveza Srpskih udruženja SBO, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve…

Prošla je 31 godina kako je stvorena Republika Srska a mi koji smo došli sa tih prostora u Suboticu, uvek koristimo priliku da se setimo tih teških vremena i ovo veče Republike Srpske služi da evociramo uspomene na naš kraj i zavičaj i da ovde u Subotici pokažemo da se sećamo i sa ponosom čuvamo uspomenu na stvaranje Republike Srpske, rekao je Milorad Ćopić, predsednik IO Zavičajne zajednice Republika Srpska i pozdravio sve prisutne goste.

Zavičajna zajednica RS je izuzetno značajno zavičajno udruženje i jedno od najbrojnihih sa kojim grad Subotica ima izuzetnu saradnju i kojem grad Subotica pruža podršku u njihovim brojnim aktivnostima pomoću kojih održavaju svoje običaje, tradiciju i jačaju vezu sa rodnim krajem a jednako učestvuju u razvoju i promociji grada Subotice, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić obraćajući se prisutnima i dodajući da su odnosi između Grada i zavičajne zajednice izuzetni od februara 2021. godine a zahvaljujući pre svega Mlađanu Cicoviću.

Generalno odnosi su nikada bolji zahvaljujući Aleksandru Vučiću, vladi Republike Srbije odnosno rukovodstvu Republike Srpske i to treba da bude minta za naše međusobne odnose, rekao je još Bakić i poželeo da se nastavi  sa jačanjem zajedništva i jedinstva srpskog anroda sa obe strane reke Drine.

Sveštenik Ilija Anđelić preneo je blagoslove sveštenog bratstva  i poželeo prisutnima srećno i blagosloveno veče a na manifestaciji su nastupili „Sinovi sa Manjače“, „Srce Knešponja“ i „Žubor Vrbanje“.

Dejan Anđelović nakon premijerno izvedene numere na Kosovu numeru „Šta je srpsko, to se srpski zove“ izveo je i na 9. Večeri Republike Srpske na opšte oduševljenje prisutnih. Pesma govori o toponimima na Kosovu i Metohiji. Neki nazivi srpskih gradova imaju mitološko poreklo ali su svi ukorenjeni u dobokoj srpskoj tradiciji našeg naroda u Južnoj srpskoj pokrajini. Tekst za pesmu napisao je prof. dr Dragan Vukasović, aranžman prof. Dejan Anđelović, Nikola Birač i Nebojša Brdarić. Za instrumentalno izvođenje zaduženi su prof. Dejan Anđelović i Nebojša Brdarić. Pesma je snimljena u studiju „Multi medija mjuzik“ u Beogradu a u maju ove godine u planu je snimanje spota, u Prizrenu, za koji je dobijen blagoslov Eparhije Raško – Prizrenske.