U Subotici devet objekata dobilo solarnu elektranu

U Velikoj većni danas je održana završnica projekta “ENERGY EFFICIENT PUBLIC POWER – E2P2”, koji je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada, kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

U okviru ovog projekta, solarnu energetski efikasnu elektranu dobili su u Subotici Tehnička škola “Ivan Sarić”, Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, Osnovna i srednja škola “Svetomir Bojanin”, upravni objekat PU “Naša radost”, Otvoreni univerzitet, Nova opština, Politehnička škola, objekat bazena na Prozivki i Osnovna škola “Sonja Marinković”, a izvršena je i potpuna energetska sanacija Osnovne škole “Matko Vuković” i OISŠ “Svetomir Bojanin”, dok su šetališta na Prozivci i Radijalcu dobila solarne klupe, a Zoološki vrt na Paliću postao je bogatiji za tzv. solarno drvo. Projekat je realizovan od 2019. godine u vrednosti 1,4 miliona evra, od kojih su sredstva Evropske unije iznosila 1,2 miliona evra, dok je učešće partnera, Satnice Đakovačke iz Hrvatske i grada Subotice u ukupno jednoj šestini vrednosti projekta. U projektu je grad dobio sredstva u iznosu od 727 hiljada, a Satnica Đakovačka 720 hiljada evra.

Kako je ocenio gradonačelnik Stevan Bakić, reč je o izuzetnim pogodnostima projekta za dve lokalne samouprave, koji je konkretno Subotici omogućio postavljanje solarnih panela na devet objekata javne namene. “Cilj nam je bio pre svega uspostavljanje energetske efikasnosti javnih zgrada, kroz primenu elektrana na obnovljive izvore kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike, koja podiže svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijalu obnovljivih izvora. Danas možemo da kažemo da smo sve što smo zacrtali u okviru projekta i ostvarili, jer svi u Subotici znaju koliko energije rasipaju objekti poput Otvorenog univerziteta ili Nove opštine. Sada smo napravili značajnu uštedu energije, a time i javnih sredstava i trasirali smo put kojim treba da nastavimo u povećanju energetske efikasnosti velikij javnih zdanja”.

Milan Macura, pomoćnik za energetsku efikasnost i toplane u Ministarstvu rudarstva i energetike istakao je da je obnovljiva energija možda i najvažnija tema u našem energetskom sistemu i dodao da je Ministarstvo prošle godine u aprilu donelo novi set zakona, a jedan od njih su Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebu energije. “Krajem prošle godine je Ministarstvo zajedno sa Upravom za energetsku efikasnost pokrenula prvi pilot projekat, u kojem učestvuje 37 jedinica lokalne samouprave, za subvencionisanje instalacija malih solarnih elektrana na našim domaćinstvima. Vrednost projekta je400 miliona dinara, a očekivanja su da će se na teritoriji Srbije izgraditi oko 500 malih kućnih elektrana instalisane snage do 6 kW. Početkom godine raspisali smo nove Javne pozive u kojem učestvuje i Grad Subotica, koja se prijavila sa 15 miliona dinara, koliko je i dobila od države za energetsku efikasnost. Trenutno sprovodimo Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za mere energetske sanacije zamene stolarije, fasade i izolacije, a nakon toga ćemo pristupiti odabiru firmi za izvođenje malih solarnih elektrana na domaćinstvima. Ja očekujem do krajem juna meseca i prve Javne pozive što se tiče Subotice”, dodao je Macura.