Obeležen Svetski dan Roma

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić organizovao je prijem za predstavnike romske zajednice grada Subotice na kojem su analizirane prethodne završene aktivnosti i određeni prioriteti za naredni period a u cilju unapređenja života pripadnika romske nacionalne zajednice.

Lokalni akcioni plan za unapređenje života romske zajednice u Subotici od 2022.-2027. teče planiranom dinamikom i to u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvsne zaštite i kulture  a takođe je uspešno završena druga  faza programa Romacted kroz lokalne akcione timove Čantavir i Mladi Romi Subotice gde je akcenat stavljen na očuvanje i zaštitu životnog okruženja odnosno pomoć mladim Romima u Subotici kroz programe lakšeg savladavanja onih predmeta koje teže razumeju, rekao je Bakić i istakao da je za unaprđenje života pripadnika romske zajednice izdvojeno million i 750 hiljada dinara od čega 400.000 za organizaciju Svetskog dana Roma.

U ime romske zajednice gradonačelniku se na podsticajnim rečima zahvalio Stevan Nikolić dodajući da njegove reči otvaraju dimenziju da se razmišlja o daljem unapređenju kvaliteta života romske zajednice.

Uz strateška dokumenta mi imamo jasnu viziju šta želimo. Mi želimo aktivnu romsku zajednicu koja je ravnopravna sa ostalim zajednicama u Subotici. Da svi zajedno činimo nacionalni mozaik koji će širiti interkulturalni duh koji će svakoj zajednici dati mogućnost da se razvija u skladu sa svojim potrebama. Bitan factor u ostvarenju cilja je politička volja koji nam omogućuje da razmišljamo o prošlosti, sadašnjosti i da kreiramo budućnost zajednice, rekao je Nikolić.

Povodom Svetskog dana Roma i ove godine romska zastava istaknuta je na balkonu Gradske kuće kao i na objektima mesnih zajednica Peščara i Mali Bajmok gde žive velik broj pripadnika ove zajednice.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *