Za kilogramskim pakovanjem šećera potražnja i dalje velika, od danas nova ograničena cena

Povodom informacija koje proteklih nekoliko dana kruže po društvenim mrežama i internetu o nestašici i poskupljenju šećera po prodavnicama, čiji rafovi su u nekolko navrata bili čak i prazni, nametnulo se pitanje o realnoj dostupnosti građanima ove osnovne životne namirnice.

U saopštenju koje su nam prosledili iz kompanije “Univerexport”, navodi se da ovaj trgovački lanac u svom sistemu distribucije ima dovoljne količine šećera, ali da je potražnja za kilogramskim pakovanjem u proteklih nekoliko dana porasla za preko 100%. Razlog tome, između ostalog je i činjenica da je kilogramsko pakovanje šećera pod Uredbom o ograničenju visine cene, a cena većih pakovanja od 5, 20 i 25kg je skočila, koja će i od danas takođe biti pod Uredbom. To je sasvim razumljivo dovelo do toga da i mali privrednici poput poslastičara, pekara i ugostitelja kupuju šećer u pakovanju od 1kg. Takođe, počinje sezona pravljenja pekmeza i zimnice, pa je i to uzrok enormnog povećanja potražnje. Samim tim, ponuda i potražnja pre svega kilogramskog pakovanja šećera su trenutno u velikon disbalansu, ali očekujemo da ovakva situacija neće dugo trajati i da će se tržište vrlo brzo stabilizovati, kaže Stefan Stojković, menadžer korporativnih komunikacija kompanije “Univerexport”.

Sa druge strane, u kompaniji “Mercator S” za naš sajt kažu da u svojim prodavnicama imaju dovoljnih količina ove životne namirnice. IDEA prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi snabdevaju se direktno od proizvođača, pa iz tog razloga imamo dovoljne količine šećera i svi kupci će moći da kupe onoliko koliko im je potrebno. Jedini izazov koji po tom pitanju imamo je logističke prirode, jer je trenutna potražnja za kilogramskim šećerom značajno veća nego u istom periodu prošle godine, ističe Marko Vlahović, koordinator internih i eksternih komunikacija u kompaniji “Merkator S”.

Kako je ranije najavio državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić, Vlada Srbije danas će usvojiti Uredbu o ograničenoj ceni, kojom će biti izjednačene cene kilograma šećera u svim pakovanjima. Očekuje se da pakovanja od 5, 10, 25 i 50 kilograma pojeftine, odnosno da se cena kilograma šećera u tim pakovanjima izjednači sa cenom pakovanja od jednog kilograma i da iznosi 89,99 dinara.